Društvo

RUPA BEZ DNA: “Putevi Srbije” duguju 33 miliona evra, a zaposlili 130 novih radnika!

Prema zvanično objavljenom finansijskom izveštaju o poslovanju u 2017. godini, javno preduzeće „Putevi Srbije“ na kraju 2017. dugovalo je čak četiri milijarde dinara (33,3 mliona evra) putarskim preduzećima za izvedene i ugovorene radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju puteva u Srbiji. Taj iznos je za poslednje četiri godine uvećan za gotovo deset puta.

Neplaćanje ugovorenih poslova na vreme i probijanje zakonskih rokova bez sankcija, bili su praksa poslovanja brojnih javnih preduzeća u Srbiji tokom protekle godine. To je za posledicu imalo stvaranje lanca dugovanja koji je veliki broj preduzeća odveo u nelikvidnost. Zabrinjava podatak da je upravo javni sektor, odnosno država, najveći uzročnik tih dugovanja. Na vrhu liste onih koji najteže i najduže čekaju da naplate svoja potraživanja su putarska preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ: SLINA JE NAJSREĆNIJI ČOVEK U SRBIJI: GAZDA MU JE DOZVOLIO DA OBUČE KABANICU!

Na spisku onih kojima je JP Putevi Srbije na kraju 2017. dugovalo novac je više od 35 domaćih firmi. Najveće iznose potraživali su Vojput Subotica – 576 miliona dinara, PZP Beograd oko 320 miliona, Srbijaautoput – 265 miliona, PZP Zaječar – 210 miliona dinara…. Pojedina preduzeća sa spiska izvode radove i na deonicama Koridora 10.

Ova dugovanja nisu novina za Puteve Srbije. Zbog teške finansijske situacije u kojoj su se našla preduzeća koja se bave održavanjem puteva i to zbog dugovanja ovog javnog preduzeća, Vlada Srbije je 2013. preuzela na sebe da isplati dug putarima u iznosu od 1,35 milijardi dinara.

Time, međutim, nije rešen problem. Prema podacima iz zvaničnih finansijskih izveštaja JP Putevi Srbije je na kraju 2014. putarskim preduzećima dugovalo oko 500 miliona dinara. Već na kraju sledeće godine taj dug je bio 1,2 milijarde, da bi na kraju 2016. iznosio 4,4 milijarde dinara.

Sve ovo se dešava uprkos Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji je usvojen 2016. kako bi se dodatno uvela finansijska disciplina i u tom segmentu. Prema tom zakonu javni sektor ima obavezu da svoje obaveze prema privatnim firmama izmiri u roku od 45 dana. U praksi, prema podacima Mreže za poslovnu podršku ti rokovi se kreću od 100 do 180 dana.

„Najveća kašnjenja su kod izvođača radova u elektroenergetici i kod putarskih firmi koje rade i održavaju puteve. Oni su na vrhu liste onih koji čekaju na naplatu svojih potraživanja“, kaže za Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

PROČITAJTE JOŠ: BATA GAŠIĆ ZAPRETIO: “PRODAJ TELEVIZIJU ILI NEMA NOVCA IZ BUDŽETA”!

Zakon, inače, predviđa visoke kazne za one koji ne poštuju rokove plaćanja, a kreću se za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, a za odgovorna od 5.000 do 500.000 dinara.

Na pitanje Insajdera koliko je javnih preduzeća kažnjeno zbog kašnjenja u plaćanjima koje je upućeno Ministarstvu finansija još 20. juna, odgovor do danas nije stigao.

I pored gubitaka i dugovanja zaposlili još 130 ljudi

Javno preduzeće Putevi Srbije već godinama posluje s gubicima uprkos stalnom dotiranju iz budžeta i prihodima koje ostvaruje od naplate putarina. S tim trendom je nastavljeno i u 2017. godini. Zanimljivo je da je ovo preduzeće uprkos gubicima i ogromnim dugovima povećalo broj zaposlenih za čak 130 u odnosu na 2016. godinu.

JP Putevi Srbije je, prema finansijskom izveštaju iz 2017, napravilo gubitak u poslovanju od oko osam milijardi dinara. Međutim, ukupni gubici su, sa gubicima iz prethodnih godina, u 2017. godini narasli na skoro 54 milijarde dinara (oko 450 miliona evra) , što je gotovo devet milijardi (75 miliona evra) više nego 2016.

Ovo preduzeće je, prema zvaničnim podacima koji su objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre, nastavilo da se zadužuje i u 2017. godini. Ukupno, dugoročne i kratkoročne obaveze u 2017. su bile oko 109 milijardi dinara (908 miliona evra), što je za oko pet milijardi (41 milion evra) više nego 2016. godine.

Putevi Srbije, takođe, prema podacima iz finansijskog izveštaja, za otplatu glavnice i kamata za uzete kredite državi duguju oko 65 milijardi dinara (541 milion evra). Taj dug je u 2016. bio oko 55,2 milijarde dinara. U revizorskom izveštaju, u napomenama, navodi se da taj dug “iz godine u godinu raste zbog nemogućnosti JP Puteva Srbije da uredno vraćaju kredite uzete od međunarodnih kreditora”.

Dalje se takođe navodi da je u toku 2017. nadležno Ministarstvo vraćalo kredite, glavnicu i kamatu prema inostranim kreditorima EBRD i EIB. Reč je o sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta koji pune svi građani Srbije.

Inače, JP Putevi Srbije je među prvim javnim preduzećima koja su objavila finansijski izveštaj o poslovanju u 2017. godini. Svi privredni subjekti imaju obavezu da najkasnije do 30. juna tekuće godine dostave Agenciji za privredne registre svoje finansijske izveštaje za prethodnu godinu, u ovom slučaju za 2017.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) NAPREDNI BEOGRADSKI BUDŽET: ZA JARBOLE 406 MILIONA, ZA VRTIĆE I ŠKOLE – NULA DINARA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments