Društvo

“Posle Gašićevih pretnji, mog sina je zaustavilo 6 vozila interventne jedinice”!

Glavna i odgovorna urednica KTV televizije iz Zrenjanina Danica Radić ukazuje na ogromne pritiske koje ovaj medij trpi od naprednjačke vlasti, zbog čega je i njegova budućnost ugrožena.

Ona navodi da je, nezadovoljan određenom emisijom, u prostorije televizije došao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić da joj prenese poruku šefa BIA Bratislava Gašića, „da ako neću da prodam televiziju više neću ni jedan jedini dinar dobiti iz opštinskog budžeta“, odnosno tri miliona predviđenih za 2018.

PROČITAJTE JOŠ: SLINA JE NAJSREĆNIJI ČOVEK U SRBIJI: GAZDA MU JE KONAČNO DOZVOLIO DA OBUČE KABANICU!

– Posle ucenjivačke ponude gradonačelnika naprsno su nam, bez objašnjenja, komitenti počeli otkazivati saradnju. Interventna policija mi je istog dana posle razgovora sa gradonačelnikom sa šest automobila zaustavila sina na ulici, pretresala ga i maltretirala bez ikakvog osnova i razloga – navodi Radić (na slici ispod).

Danica Radić kaže da je projektno finansiranje medija u Srbiji jedna velika prevara, i da iz vrha SNS-a stižu spiskovi u lokalne samouprave kom mediju da se dodeli koliko sredstava.

– U komisijama za dodelu sredstava sede isključivo članovi SNS-a poput Vladana Stefanovića, Vladimira Jovanovića i drugih, i ne da samo dodeljuju sredstva isključivo naprednjačkim televizijama nego i sami sebi, i na povezane firme svojih bliskih srodnika koje su pro-forme registrovane, a koje vrlo često nemaju ni jednog zaposlenog radnika – ističe Radić. Prema njenim rečima, medijima bliskih SNS se ukupno dodeljuje od 20 do 40 miliona dinara godišnje iz lokalnih samouprava, pokrajinske i republičke vlasti.

PROČITAJTE JOŠ: BAHATO: BATA GAŠIĆ ZAPRETIO “PRODAJ TELEVIZIJU ILI NEMA NOVCA IZ BUDŽETA”

– Za našu KTV televiziju ukupan iznos za 2017. je bio tri miliona dinara. Poređenja radi, televizija Rubin iz Kikinde godišnje dobije oko 20 miliona dinara, a svoj program emituje samo u Kikindi. KTV emituje program u Zrenjaninu (na slici ispod), Kikindi, Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, dok nekoliko emisija iz naše produkcije druge televizije reemituju u celoj Srbiji. Što se tiče kvaliteta programa to se ne može porediti, jer je naša medijska kuća prepoznatljiva po produkciji. Porede nas sa nacionalnim televizijama, a televizija Rubin poput drugih lokalnih TV stanica koje finansira SNS jedva da imaju nekoliko emisija nedeljno lokalnog karaktera – kaže Radić. Naša sagovornica navodi da po nalogu Bratislava Gašića mnoge lokalne televizije po Srbiji kupuju naprednjaci, a gubitke koje prave pokriva lokalna samouprava.

– Televizije koje profesionalno i nepristrasno izveštavaju, SNS uništava tako što ucenjuju komitente da ne sarađuju sa televizijama koje nisu pod njihovom kontrolom i što naređuje svojim lokalnim samoupravama da takvim televizijama, poput KTV-a, ne uplati za izvršene usluge medijskog praćenja ni jedan jedini dinar, dok svojim kupljenim televizijama pokrivaju gubitke i do 155 miliona dinara, kao što je učinjeno sa televizijom Kragujevac – zaključuje Radić.

Vučić namerava da preuzme sve medije

– Najveći pritisak na slobodno novinarstvo, na našu medijsku kuću i na nas lično upravo počinje 2012. godine dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, lidera zbog kojeg smo u vreme DS-a bili progonjeni jer su on i njegovi saradnici gostovali na našoj televiziji. Aleksandar Vučić je više od 90 odsto medija stavio pod svoju kontrolu metodom finansijskog iscrpljivanja i ucenama, a namerava da preuzme sve medije u Srbiji – kaže Radić.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): NAPREDNI BEOGRADSKI BUDŽET: ZA JARBOLE 406 MILIONA, ZA ŠKOLE I VRTIĆE – NULA DINARA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments