Svet

Rusi na na Severnom polu

Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u regionu Severnog pola tako što će tamo stvoriti “operativne snage” i poboljšati svoju kontrolu nad tim područjem, navodi se u dekretu koji je u četvrtak potpisao predsednik Vladimir Putin.

Ta uredba o “osnovama politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine” obuhvata mnoge teme: od poboljšanja životnih uslova stanovnika te oblasti, do njegovog ekonomskog razvoja i prilagođavanja promenama klime.

U odeljku o bezbednosti, uredba uverava da Rusija mora već ove, 2020. godine, “formirati operativne snage” Arktika i “aktivan sistem obalske kontrole” po nalogu specijalnih službi (FSB), zaduženih za kontrolu granica.

Rusija već godinama jača svoju vojnu infrastrukturu na Arktiku, gde ima nekoliko savremenih baza koje mogu da autonomno deluju, a ima i nove aerodrome.

U septembru prošle godine rasporedila je sisteme protivvazduhoplovne odbrane “S-400” na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku. Ta oblast, pored ogromnih rezervi ugljovodonika, izaziva interesovanje Moskve zbog Severoistočnog morskog prolaza koji bi trebalo da postane nova, važna pomorska ruta između Evrope i Azije. Taj prolaz je postao plovan zahvaljujući zagrevanju klime u svetu i topljenju nekadašnjih naslaga leda.

Uredba koju je Putin potpisao u četvrtak, predviđa i “razvoj sistema upravljanja otpadom svih nivoa opasnosti i izgradnju modernih kompleksa za reciklažu” u oblasti Severnog pola, a čak i razvoj turizma.

 

Comments

comments