Društvo

SAMO U SRBIJI: Formiran štrajkački odbor da se ne štrajkuje!?

Sindikalni savez radnika Pošte- Sloga, član Udruženih sindikata Srbije “Sloga” najavio je napuštanje zajedničkog štrajkačkog odbora pet sindikata jer ne želi da učestvuje u farsi iznurivanja radnika i davanja lažne nade štrajkačkim akcijama koje niko normalan ne može da razume.

Naime, nakon što su zaposleni u JP “Pošta Srbije” početkom ovog meseca održali protest ispred sedišta Glavne pošte u Beogradu, na kome su zahtevali hitno ispunjenje predhodnog dogovora sa Vladom Srbije i rukovodstvom Pošte, pet sindikata je formiralo zajednički štrajkački odbor.

Među prvim odlukama štrajkačkog odbora je odlučeno da se ne ide u veliki protest i štrajk, već da se organizuju šetnje sa malim brojem zaposlenih u određenom periodu na svake dve do tri nedelje.

Kao sindikat, odgovorno tvrdimo da niko normalan ko se bavi sindikatom i pravima radnika ne može da razume ove nelogične sindikalne poteze i metode, unapred osuđene na propast, a otvoreno sumnjamo da ima namere da se poštanski radnici iznure i tako amortizuje njihovo opravdano nezadovoljstvo u korist države i vlasti koja upravlja ovim velikim sistemom.

Na sastanku štrajkačkog odbora predlog našeg Sindikalnog saveza radnika Pošte- Sloga je bio da se organizuje veliki protest, sličan onom u novembru 2017. godine kada se okupilo blizu 9000 nezadovoljnih poštara i da se jasno pošalje poruka da se neće odustati od organizacije štrajka u skladu sa zakonom i sa minimumom procesa rada koji bio obuhvatio sve poštanske centre širom Srbije, od Vranja do Subotice, od Užica do Bora…

Na našu žalost, predlog naših predstavnika nije prošao, već je odlučeno da se ide na protestne šetnje.

Sindikalni savez radnika Pošte- Sloga se ne slaže sa usvojenim strategijama sindikalne borbe, jer smatra da je to trošenje energije i iznurivanje radnika, kao i da će u slučaju neuspeha šetnjama u budućnosti biti teško organizovati neki uspešan štrajk.

S obzirom da su razlike o načinu sindikalnog delovanja suštinske i nepremostive, sindikat je mišljenja da ostanak u zajedničkom štrajkačkom odboru više nije moguć.

Info Sloga

(Izvor: sloga.org.rs)

Comments

comments