Društvo

Senior kartice: Kako Mali i Vesić varaju penzionere

U Srbiji postoji više kategorija stanovništva koje mogu da ponesu epitet “socijalno ugroženi”. U tu grupu svakako spadaju i penzioneri, koji, dobro je poznato, već dugi niz godina (pa i decenija) jedva sastavljaju kraj sa krajem. Beogradski penzioneri žive verovatno nešto bolje nego penzioneri u drugim gradovima u Srbiji, ali i oni moraju da se dovijaju na razne načine ne bi li nekako uštedeli koji dinar.

Tako su jednog dana Siniša Mali i Goran Vesić rešili da iskoriste njihov loš položaj i počeli su da promovišu “Senior karticu” sa kojom, navodno, penzioneri imaju razne popuste i pogodnosti. Ne treba zaboraviti da je sama kampanja bila toliko loša da su SNS-ove “sendvič brigade” išle od vrata do vrata, svakodnevno, uznemiravale ljude i bukvalno im gurajući u ruke ove kartice.

Međutim, kada se malo dublje istraži ovaj problem, lako može da se dođe do zaključka da je na delu još jedna prevara koju su smislili kriminalci iz SNS-a. A evo i zašto.

I pre pojavljivanja ove kartice, beogradske ustanove i prodavnice su nudile popuste starijim sugrađanima, na primer: 50 odsto popusta na cene karata u pozorištima; 10 odsto popusta na cene u pojedinim super-marketima; 50 odsto popusta na cenu karte za muzeje; 50 odsto popusta na cenu karte za bazen u SC „Milan Gale Muškatirović“ na Dorćolu i tako dalje…

E sada, kada penzioneri zaista hoće da upotrebe ovu karticu kako bi ostvarili neki popust – nastaju problemi. Jer sa karticom ustvari ne možete da uštedite pare gotovo nigde, skoro niti na jednom mestu na kome bi to trebalo!

1) Ukoliko hoćete da odete u pozorište, popusti za pozorišta su manji od već postojećih 50 odsto. Dakle onih popusta koji su već postojali pre kartice.

2) Ako želite na bazen: Sportski centar „Tašmajdan“ nudi samo popust od 10 odsto na mesečne pretplate na fitnes program. Za najtraženiju dnevnu kartu za bazen – popusta nema.
3) Popusti u muzejima su isti kao i ranije.

4) Već postojećim marketima koji nude popust dodat je lanac „Aroma“. On je, međutim, skuplji od ostalih marketa tako da popust (ponedeljkom 10 odsto i ostalim danima 5 odsto) ustvari ne znači ništa!

5) „Apotekarska ustanova Beograd“ daje 10 odsto popusta na svoje proizvode. Ali kada zaista odete neku od njihovih apoteka, oni koji su tamo zaposleni veoma proizvoljno tumače koji su proizvodi koje pravi apoteka. Ako tražite njihove kapi, onda vam kažu da popust važi za njihove kreme, drugi put kada tražite kreme – opet smisle nešto drugo. Od popusta nemate ništa!

6) Postoji popust za odlazak u Zoološki vrt. Šta penzioneri da rade u ZOO vrtu?! Ako idu sami, mogu samo da prošetaju i eventualno gledaju životinje. Što realno mogu i na nekom drugom mestu. Ukoliko nekad povedu unuke u ZOO vrt, to je u redu, ali da li će, čak i sa njima, ići tamo više od dva puta godišnje?!

7) „Optika Beograd“ daje popust, ali uglavnom na jako loše urađene ramove za naočare. Pored toga, u raznim optičarskim radnjama ima toliko vansezonskih akcija u tako da i ovaj popust gotovo ništa ne znači.

Možda jedino za šta ova kartica valja je ako ste istovremeno penzioner i filmofil, pošto postoji popust od 15 odsto za filmove u Sinepleks bioskopima, koji su nešto skuplji od ostalih. Realno, ako je to sve što vredi od ove kartice, onda nije trebalo ni da se pravi…

Sve u svemu, velika varka beogradskih vlasti koje su pokazale da im nije stalo ni do čega, pa ni do svojih najstarijih i najugroženijih sugrađna.

Comments

comments