Društvo

Siniša, koliko dece je ZAISTA upisano u vrtiće?!

“Samo ove godine upisano je 23.000 dece u vrtiće, 12.000 u državnim, a 11.000 u privatnim vrtićima.”

Siniša Mali – N1, 19.12.2017.godine

Dovoljan broj mesta u vrtićima za svu decu pokazao se kao nedostižan cilj svake dosadašnje beogradske vlasti. Baš zbog toga ovo je i nezaobliazna tema svake izborne kampanje. Tako je gradonačelnik Siniša Mali, odgovarajući na optužbe svog prethodnika Dragana Đilasa da ova vlast nije izgradila nijedan vrtić, rekao da je napravljeno osam novih vrtića i tako dupliran broj dostupnih mesta. Tom prilikom Mali se pohvalio i konkretnim brojkama, rekavši da je samo u ovoj godini upisano 23.000 dece u vrtiće – 12.000 u državne, a 11.000 u privatne.

Prema podacima koje iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, u toku 2017. godine u gradske vrtiće upisano je ukupno 14.500 dece, 2.500 više nego što je gradonačelnik rekao. Iako greška koju je napravio zapravo ide na štetu gradske vlasti, ovaj podatak je, ipak, netačan.

Radi provere drugog dela gradonačelnikove tvrdnje, od Sekretarijata je zatražen ukupan broj novoupisane dece čiji se boravak u privatnim vrtićima subvencioniše iz gradskog budžeta. Precizan podatak nismo uspeli da dobijemo, ali kako nam je rečeno, radi se o brojci od oko 5.500 dece, što je tačno upola manje nego što je Mali rekao.

Ovo se odnosi na broj dece koja se su prvi put upisala u vrtić 2017. godine, jer je i sam gradonačelnik istakao da se radi o broju dece koja su se upisala „samo u ovoj godini“. Inače, u toku prethodne godine državne vrtiće pohađalo je ukupno oko 60.000, a privatne uz subvenciju grada 12.370 dece.

Pošto se gradonačelnik hvalio uspesima gradske uprave, u obzir nisu uzeta deca koja su upisala privatne vrtiće isključivo o trošku roditelja. Ipak, novinaru su pokušali da dođu i do tog podatka koliko je dece ukupno (i uz subvenciju i samostalno) upisano u privatne vrtiće u toku prethodne godine, ali taj podatak ne poseduju ni Sekretarijat, ni Udruženje privatnih vrtića u Beogradu.

Nijedan podatak o broju dece upisane u vrtiće u toku 2017. o kojima je Mali govorio ne poklapa se sa onima kojima raspolaže Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, a od gradonačelnika ni ovoga puta nismo uspeli da dobijemo pojašnjenje koje podatke je on koristio. S obzirom na to da je prethodne godine ukupno upisano oko 20.000 dece, a ne 23.000 kako kaže Mali, da je pogrešno naveo brojke za privatne vrtiće (11.000 umesto 5.500), a za državne opet pogrešio, doduše na svoju štetu, ali opet (14.500 umesto 12.000).

I sada dolazimo do ključnog dela priče: Da su navodi Malog istiniti, u vrtiće bi se prethodne godine upisali gotovo svi koji su želeli, s obzirom na to da je prošlogodišnjem konkursu bilo podneto 23.084 zahteva za upis. Situacija je ipak drugačija, pa se oko 3.500 dece još nalazi na listi čekanja.

(izvor: istinomer.rs)

Comments

comments