Društvo

Siniša Mali do daljnjeg NEĆE dobiti titulu doktora

Senat Univerziteta odlučio je danas da ne dodeli zvanje doktora nauka aktuelnom ministru finansija Siniši Malom jer želi da sačeka eventualne žalbe na izveštaj komisije Fakulteta organizacionih nauka (FON), javio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

PROČITAJTE JOŠ: “U SUBOTU U NOĆI MUZEJA OTVARAMO MUZEJ ILUZIJA”

Kako je navedeno, rektorka Univerziteta Ivanka Popović je najavila da će sačekati eventualne žalbe, koje mogu da pošalju zaposleni na Univerzitetu u Beogradu u nastavnom ili naučnom zvanju.

Rešenjem dekana FON-a u februaru 2019. je formirana Stručna komisija koja je uradila analizu doktorata Malog i zaključila da taj rad nije plagiran u dovoljnoj meri da bi bio osporen.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO JE MINISTARSTVO RADA POKRALO MILIONE EVRA

Komisija je pronašla da je u samo dva od 126 slučajeva Mali pravilno upotrebio znake navoda, te da je u jednom poglavlju doktorata bez citiranja preuzeo oko 4.500 reči. Iako je zaključak Komisije da se u doktoratu nalazi oko sedam odsto plagiranog teksta drugih autora, Nastavno-naučno veće FON-a je početkom maja usvojilo stručnu analizu koja daje pozitivno mišljenje na doktorat, zbog čega su tražili da se Malom odobri doktorska titula.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod naslovom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Preispitivanje doktorata počelo je jula naredne godine tekstom Raše Karapandže, profesora nemačke Evropske škole za biznis, koji je ukazao da je Mali koristio delove tekstova iz tudjih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODNA ZONA SE FORMIRA I U NIŠU

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments