Društvo

Većina sudija pogazila zakletvu, penzionerima oteto skoro 5 MILIJARDI EVRA!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije najavilo je da će u petak 17. maja u 11 sati održati protest na Trgu Nikole Pašića zbog obustave postupka Ustavnog suda za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koje su pokrenuli poslanici.

Predsednik tog udruženja Jovan Tamburić rekao je novinarima u opozicionoj „Slobodnoj zoni“ u Pionirskom parku da protest organizuju i zbog netransparentne reforme penzionog sistema Srbije, podržavljenje upravljanja fondom PIO, načina izveštavanja Radio-televizije Srbije o problemima diskriminacije penzionera u urušavanja fonda PIO.

PROČITAJTE JOŠ: “U SUBOTU U NOĆI MUZEJA OTVARAMO MUZEJ ILUZIJA”

On je podsetio da je Ustavni sud obustavio postupak na sednici održanoj 25. aprila i da su u tom udruženju „iznenadjeni i zaprepašćeni takvom odlukom“.

„Većina sudija Suda nije smogla hrabrosti i stručnog digniteta da sprovedu postupak ocene ustavnosti Zakona“, rekao je Tamburić i dodao da oni „nisu smogli hrabrosti da rade posao za koji su plaćeni i za koji su se zakleli“.

On je naveo da iako još uvek nisu dobili obrazloženje odluke o obustavi, da to udruženje smatra da nije ispunjen ni jedan uslov za obustavu postupka.

Tamburić je kazao da su penzije takodje zbog rasta cena trebale biti povećane za 26 odsto, a da su one povećane samo 8,9 posto.

„Na takav način od penzionera je od 2012. godine oteto od četiri do pet milijardi evra“, rekao je Tamburić i pozvao sve penzionere i gradjane da dodju na protest.

On je rekao i da navedena odluka Ustavnog suda takodje „obeshrabruje penzionere da traže pravdu zbog visokih sudskih taksi“.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović rekao je da se postavlja pitanje zašto je taj postupak obustavljen, kao i da u samom Ustavnom sudu ne postoji saglasnost da li je to pitanje ustavno ili nije.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO JE MINISTARSTVO RADA POKRALO MILIONE EVRA

„Prva problematična stvar jeste da imamo odudaranje od prakse, napomenuo bih da je pre godinu dana vezano za neto primanja u javnom sektoru Ustavni sud odbio inicijativu povodom Zakona, znači u tom slučaju Ustavni sud je pre toga sam tom inicijativom pokrenuo postupak“, rekao je Manojlović i dodao da je sada postpuak već bio pokrenut time što je preko 25 poslanika podnelo predlog za ocenu ustavnosti.

On je kazao da je bilo nekoliko „problematičnih odluka tog suda pred Uskršnje praznike, u roku od nedelju, dve odbačene su penzije, protivustavne članarine Privrednoj komori i odbačen Zakon o Beogradu na vodi“.

„Kako Ustavni sud ne odlučuje toliki dug vremenski periodu, a onda u jednom momentu, tajming pred praznike takodje gura to, kada se verovatno procenjuje da je najbolji tajming jer protesti pre praznike kada ljudi nisu tu, jenjavaju“, rekao je Manojlović.

On je naveo da se Ustavni sud ponaša kao „noj i zabija glavu u peska kod kršenja ustavnosti ili hrčka koji se ukopava kada mu se da odredjeni problem i onda proviri kada nikog nema“.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je Ustavni sud doneo jednu neobičnu odluku i obustavi postupak.

Ona je kazala da je na taj način Ustavni sud ipak „ćutke stao na stanovište da je Zakon o smanjenju penzija bio neustavan i nezakonit“.

„Ne možemo sa mnogo šansi očekivati da podnošenjem tužbi sudovima, (penzioneri) obezbede povraćaj onoga što im je neustavno i nezakonito oduzeto“, rekla je Rakić Vodinelić.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODNA ZONA SE FORMIRA I U NIŠU

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments