Društvo

Slavija je sada (još veća) noćna mora za vozače

Mnogo će još vode proteći fontanom na Slaviji pre nego što vozači shvate da stara pravila prilikom izlaska iz kružnog toka više ne važe.

Bez obzira na novu horizontalnu signalizaciju na kružnom toku na Slaviji, mnogi vozači od njegovog otvaranja i dalje voze po starim navikama pa, recimo, presecaju sve tri isprekidane kolovozne trake ne bi li što pre izašli iz kruga.

Tako oni koji, na primer, žele da iz Kralja Milana idu u Bulevar oslobođenja hvataju praktično dijagonalu preko sve tri trake misleći da imaju pravo prvenstva i nad vozačima koji su im s desne strane, u spoljnoj traci kružnog toka.
U saobraćajnoj policiji upozoravaju da takozvano pravilo kružnog toka, kakvo poznaje većina vozača u Beogradu, ne postoji prilikom isključenja već samo uključenja.

– To znači da kada vozač, primera radi, hoće da se uključi u kružni tok iz Beogradske ulice, on mora pre nego što to učini da propusti sve u kružnom toku. Ali kad uđe i kreće se, recimo, srednjom trakom, on ne može da preseče vozača u spoljnoj, trećoj traci da bi skrenuo u Nemanjinu ulicu. Prednost prilikom isključenja iz kružnog toka imaju, dakle, vozači u spoljnoj, trećoj traci – naglašavaju za Blic u saobraćajnoj policiji.

Prema tome, vozač koji se, recimo, iz Beogradske kreće preko kružnog toka u Bulevar oslobođenja ima dve mogućnosti.
– Prema prvoj opciji, može da uđe u spoljnu desnu traku, prođe skretanje za Nemanjinu i onda izađe u Bulevar. Prema drugoj, može da uđe u srednju traku kada je slobodna i vozi njom sve dok se ne oslobodi spoljna, desna traka kako bi izašao u Bulevar – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da bi zbog obeleženih traka Grad Beograd trebalo da napravi flajere ili video-zapis sa pravilima ponašanja u kružnom toku.

– To bi trebalo da bude svojevrsna mini-edukativna kampanja. Vozači i dalje voze po starom na Slaviji, ne mare za trake, pa postoji velika opasnost da imamo veliki broj manjih saobraćajnih udesa svakog dana – ističe Okanović.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments