Društvo

Slučaj propale nemačke fabrike: NEMA krivičnog dela jer inspektor ne može da uđe u fabriku?!?

Nemački investitor iz Smedereva koji je zaključao vrata fabrike za preradu ribe, ne isplativši radnicima plate, doprinose ali i porez državi, pred srpskim pravosudnim institucijama za sada neće odgovarati jer je nadležno tužilaštvo obustavilo postupak. U obrazloženju dostavljenom Insajderu, između ostalog, navodi se da krivično delo nije utvrđeno jer inspektor nije mogao da uđe u zaključanu fabriku i izvrši kontrolu.

Iako je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu 26. novembra formiran predmet i to po prijavi Inspektorata za rad – Odeljenja inspekcije rada Smederevo zajedno s predstavkom zaposlenih kod poslodavca “The fish eksperts” d.o.o. iz Smedereva, postupak je u gotovo rekordnom roku od 16 dana obustavljen.

Kako navode u ovom Tužilaštvu za Insajder, razlog je taj što, uprkos prijavi Inspektorata i radnika, nije utvrđeno da je učinjeno krivično delo iz domena radničkih prava jer je Inspektor rada bio onemogućen i da uđe i utvrdi pravo stanje stvari u fabrici. Takođe, tvrde i da u ovom slučaju za sada ne postoji krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

PROČITAJTE JOŠ: ER SRBIJA ZABRANILA NEZAVISNE NEDELJNIKE NA AERODROMIMA!

„Za sada nije utvrđeno postojanje okolnosti koje ukazuju na osnov sumnje da je izvršeno krivično delo povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja iz čl. 163. Krivičnog zakonika, s obzirom na to da je kontrola Inspekcije rada onemogućena na svaki način, niti da je izvršeno kakvo drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, za sada je doneta odluka u formi službene beleške OJT u Smederevu da nema mesta pokretanju i vođenju krivičnog postupka“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Ovo praktično znači da je nadležno tužilaštvo u Smederevu zaključilo da u radnjama kao što su neisplaćivanje plata, poreza i doprinosa ili onemogućavanje Inspekciji za rad da obavlja svoj posao nema mesta za vođenje krivičnog postupka.

Podsetimo, nemačka fabrika za preradu morske ribe “Servfud Smederevo”, koja je u međuvremenu promenila vlasnika, ali i naziv, a u čiju je halu Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara, sredinom septembra prestala je i zvanično da radi, dok je vlasnik naprasno nestao.

Osim što je stavio katanac na fabriku i nestao, prema prijavama i tvrdnjama radnika, ostao im je dužan najmanje tri plate kao i plaćanje poreza i doprinosa. Istovremeno, kako su izjavili ranije za Insajder, onemogućeni su i da idu na biro i da tamo možda prime neku naknadu jer je fabrika zaključana, i nema nikoga da im izda rešenja o tehnološkom višku.

Svoja prava radnici su zatražili od Inspektorata za rad koji, međutim, bio sprečen da obavi inspekcijski nadzor jer je tamo zatekao praznu fabriku.

Pošto nisu zatekli nikoga u fabrici, inspekcija je uputila pisano obaveštenje o sledećoj kontroli zakazanoj za 23. novembar. Ni ovog puta, međutim, inspektori u fabriku nisu uspeli da uđu, a nisu dobili ni dokaz da je vlasnik fabrike primio obaveštenje da će se vršiti inspekcijski nadzor.

Nakon toga, zbog sumnji da je vlasnik nezakonito zatvorio vrata fabrike i eventualno oštetio ili odneo imovinu, Inspektorat za rad o ovom slučaju obavestio je krajem novembra i policiju. Takođe, tada je zbog sumnji da vlasnik osim plata, državi nije uplaćivao poreze, o slučaju nemačke fabrike obaveštena je i Poreska uprava.

Ipak, odgovornih u ovom slučaju nema, a sudeći po najnovijem odgovoru Tužilaštva, neće ih ni biti.

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN VELIKIĆ: REŽIM SE MOŽE SRUŠITI SAMO NA ULICI!

Od 300 radnika do katanca

Podsetimo, u oktobru 2015. potpisan je i Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji, a taj dokument u ime Vlade potpisao je tadašnji ministar privrede Željko Sertić, Jasna Avramović u ime Grada Smederevo i Bruno Kornart u ime nemačke kompanije PTC Germany GmbH.

Dva meseca kasnije, u decembru 2015. potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni sa Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a.

Dva meseca pre održavanja parlamentarnih izbora, krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. On je tom prilikom čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj, predao ključeve novoizgrađene hale.

Ovu halu namenjenu za proizvodnju i preradu ribe, prema ugovoru, izgradio je Grad Smederevo iz kredita i procene su da je ova izgradnja Smederevce koštala oko 300 miliona dinara.

Kako se može videti u Ugovoru do kojeg su došli novinari redakcije Insajder, nemačkom investitoru data je na pet godina u zakup hala od nešto manje od 4.200 kvadrata po ceni od tri evra za kvadratni metar.

Obaveze nemačkog investitora, s druge strane, bile su da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. Kako su utvrdili novinari redakcije Insajder, ugovornu obavezu o broju zaposlenih nemački investitor, međutim, nije poštovao. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrdio je i Grad Smederevo u odgovorima Insajderu.

„Broj zaposlenih na dan 14. septembar 2018. bio je 50 radnika, dok je 31. decembra 2017. taj broj iznosio 64“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Odgovor na pitanje zašto s ovim investitorom nije raskinut ugovor imajući u vidu kršenje odredbi ugovora Grad Smederevo nikada nije odgovorio.

U međuvremenu, letos je nemačka fabrika za preradu morske ribe “Servfud Smederevo” promenila vlasnika ali i naziv i sada se zove Fišeksperts (TheFishExperts) takođe iz Nemačke. Međutim, i dalje je ostalo bez odgovora šta se dešava sada kada je fabrika zaključana, a radnici, kako tvrde, oštećeni.

Bez odgovora su ostala pitanja dana koje smo uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova i Poreskoj upravi o tome šta država preduzima da naplati dugovanja od nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu.

PROČITAJTE JOŠ: KOME TREBA JOŠ 1000 KOMUNALNIH POLICAJACA?!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments