Društvo

Davor Dragičević izašao iz pritvora: “Ne mogu mi ništa, novi protest danas u 18h”!

Davor Dragičević pušten je iz pritvora. Nekoliko stotina građana u utorak uveče je proteste okončalo ispred hrama Hrista Spasitelja, uz intervenciju policije Republike Srpske. Novi protesti najavljeni su za sredu.

„Ja sam ponovo na trgu u 18 sati. Ne pada mi na pamet da moje dete prepustim zločincima i ubisama. Fizički sam dobar, u glavi još bolji i ne mogu mi ništa“, rekao je Davor Dragičević u sredu nakon što je pušten iz pritvora u Banjaluci. Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića i vođa protesta priveden je u utorak jer navodno ugrožavao opštu sigurnost zbog održavanja protesta na nedozvoljenom mestu. Davidovu majku Suzanu Radanović policija je privela i uručila prekršajni nalog a izvršen je i pretres porodične kuće.

PROČITAJTE JOŠ: ORGANIZATORI PROTESTA PORUČILI VUČIĆU: AKO ŽELIŠ DA NAS SASLUŠAŠ, DOĐI U SUBOTU U 18!

Nakon celodnevnog naguravanja policije i građana na banjalučkom Trgu Krajine, protesti su okončani u utorak uveče ispred hrama Hrista Spasitelja, nedaleko od palate predsednika Republike Srpske. Nekoliko desetina građana koji su ranije oterani sa Trga, uputili su se u obližnji park, kako bi održali protest. Međutim, policija je i sa tog mesta izgurala građane i zabranila dalje okupljanje.

Hram Hrista Spasitelja bio je mesto gde su se pored građana, okupili i članovi nekih opozicionih partija u Republici Srpskoj te lideri Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica i Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, koji je ranije uhapšen pa pušten. Ponovo su skup obezbeđivale jake policijske snage, a građani su se razišli uz poruku da nastavljaju proteste.

„Idite na Kosovo“

„Nastavljamo. Nećemo stati. Ovo nema nigde. Oni da tuku nas, ko smo mi, ovako se niko ne bi ponašao prema nama. Sram ih bilo“, kaže jedan od demonstranata reporteru DW. „Jesam li se ja za ovo borio, da me moja policija tuče? Zašto ne hapsite ubice Davida Dragičevića?“, dodaje drugi, dok treći kaže ono što se i skandiralo: „Neka idu da brane Kosovo, šta će ovde, mi samo tražimo pravdu. Ništa više. Sve su nas ponizili danas. “

Uzvikivane su i već etablirane parole banjalučkih protesta „ubice, ubice“ i „pravda za Davida“.

Telo Davida Dragičevića (21) pronađeno je u martu na ušću Crkvene u Vrbas, a prvobitna policijska istraga tvrdila da je reč o utapanju. Nakon niza protesta kao i veštačenja u junu je pokrenuta istraga zbog ubistva, ali ono do sada nije razjašnjeno.

„Ako mislite da je Republika Srpska pravna država, trpite, ako mislite da nije, nema priče već borba. A ona tek sada počinje!“, napisao je na Tviteru poznati socijalni psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo.

To je „policijska akcija“

Reagovali su i predsednica RS Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Cvijanović je rekla da institucije rade svoj posao i da ne može da komentariše policijsku akciju. Kao majka, žali zbog tragedije koja se desila porodici Dragičević.

S druge strane Dodik je komentarisao izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da na sto treba vratiti pitanje reforme policijskih agencija u BiH i staviti ih u službu građana a ne političkih partija.

„Stavljanje policije Republike Srpske u kontekst ratnih dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka, pokušaji njene diskreditacije optužbama za takozvani genocid i konačno prizivanje nove reforme policije otkriva da i Komšić tragičnu smrt banjalučkog mladića koristi za ostvarivanje svojih političkih ciljeva“, rekao je Dodik.

Slučaj ubistva Dragičevića ispolitizovan je u poslednjih devet meseci. Opozicija u RS davala je od početka podršku u borbi za istinu i pravdu ili je bar tako nastupala u javnosti. Nakon izbora u BiH početkom oktobra stvari su se okrenule i Davor Dragičević je ostao sam u svojoj borbi za istinu. Do danas. Kada su se opet stvorili uslovi za politizaciju celog slučaja.

PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI SE ŠIRE I IZVAN BEOGRADA: KURŠUMLIJA USTAJE PROTIV DIKTATURE U ČETVRTAK (18H)!

Niz kontroverzi

Niz je kontroverzi pratio slučaj, od pres konferencije MUP Republike Srpske, koja je održana odmah po pronalasku tela Davida Dragičevića u martu, kada je smrt ocenjena kao „zadesna“. Ni danas nije jasno zašto je policija održala tu pres konferenciju, iako nije bio završen ni nalaz patologa.

Zbog toga se sumnja u sve dalje aktivnosti koje su dovele i do formiranja grupe „Pravda za Davida“, održavanje posebne sednice Narodne skupštine RS pre nekoliko meseci, pa do velikog protesta pred izbore u oktobru.

Sa Davorom Dragičevićem se čuo njegov advokat Ifet Feraget koji je rekao da je Davor znao da će doći do ovoga. Feraget kaže i da ima informacije da će Davoru biti određen pritvor u trajanju od 30 dana.

„Bio je spreman na ovo. Ovo je stresna situacija kako za njega i njegovu porodicu, tako i za kompletnu javnost u BiH. Ovo je konfuzija situacija jer očigledno postoje ljudi koji čitaju zakone, ali ih ne razumeju. Davor Dragičević protestuje zato što nisu otkrivene ubice njegovog sina. Jasno je ko su ubice“, rekao je Feraget.

Najavljeni novi protesti

Davor je optužio vrh MUP RS za smrt njegovog sina, kao i vrh vlasti koja ne želi da se slučaj završi. Slučaj je i dalje u Tužilaštvu, okvalifikovan kao ubistvo, ali ni nakon nekoliko meseci istrage još nema pomaka. Ili bar nema informacija o tome u javnosti.

Anto Nobilo, nekadašnji član pravnog tima koji je zastupao Davora Dragičevića, rekao je nakon što je napustio tim da smatra da je David ubijen ali da ne misli da postoji šira zavera vlasti ili policije u celom slučaju.

Protesti su najavljeni i za sredu, a može se očekivati jako prisustvo policije u centru grada. Inače u javnosti se pojavila informacija da je određeni broj pripadnika specijalne policije Srbije bio na ulicama Banjaluke, ali je to demantovao srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, na protestima su učestvovali pripadnici Jedinice za podršku MUP RS iz Banjaluke, Gradiške i Mrkonjić Grada.

Protesti solidarnosti najavljeni su za sredu u nekoliko gradova BiH, kao i u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: JOVANOVIĆ: UHAPŠENI ZA PALJENJE MOJE KUĆE NEMA MOTIV, IZA SVEGA STOJI PREDSEDNIK OPŠTINE

(izvor: dw.com)

Comments

comments