DruštvoPolitika

SNS bez Vučića se raspada

Da je mali Alek ili Vučko (kako god vam je draže) Supermen – znamo odavno. Znamo da dolazi na posao čak i pre portira na Andrićevom vencu, znamo da nikad ne spava, znamo da sme i Merkelovoj i Putinu i svima u Vašingtonu da saspe sve u brk, znamo da nam je “bolje nego što je bilo za vreme Tita”, znamo i da, ako treba, može i da spašava malu decu iz snežnih nanosa. Znamo da može i da postiže golove i koševe za svoju voljenu “Crvenu zvezdu”. Doduše, još čekamo da izađe na teren, obuče dres i to uradi lično…ali dobro, pomoć njegove vlasti “jednom od stubova srpstva” nikad nije bila upitna, pa možda Alek i zato još uvek nije i sam istrčao na travnjak “Marakane” ili parket “Kombank” Arene.

Međutim, do pre neki dan nismo znali da predsednik države može istovremeno da bude i kandidat za predsednika opštine. Jer, takav utisak se stiče ako ovih dana prođete kroz Pećince, mesto u Sremu gde se u nedelju održavaju lokalni izbori. Tamo je Vučić na svakom uglu i sa plakata poručuje da će Pećinci sa njim na čelu biti “brži, bolji, jači”. Sa njim na čelu? Pa da, jer tako izgleda ako gledate te plakate. Nigde nikog drugog, nigde imena tamošnjeg kandidata naprednjaka, nigde ništa osim Aleka koji poručuje da sa njim Pećinci idu u bolju budućnost…

Idilično mesto u sremskoj ravnici na konkretnom primeru pokazuje šta je to ustvari SNS i po kom principu funckioniše. Ista stvar bi se dešavala i u bilo kojoj drugoj opštini u Srbiji, kada bi sada bili lokalni izbori. Nešto slično se pre neki dan događalo i u Kostolcu, gde su lokalni naprednjaci, kada su shvatili da ih je Vučić ispalio za dolazak, u velikom broju napustili miting. Jer to je, zaista, SNS. Grupa ljudi koji se drže samo sopstvenog interesa, bez ideologije, bez zajedničkih ideja, bez cilja za Srbiju. I zato ne postoji i neko drugi u stranci, bilo na lokalu, bilo na državnom nivou, ko sme i može da ugrozi Vučića i njegovu popularnost. Zato i njegovi plakati na svakom mestu u zemlji. Jer drugog, jednostavno – nemaju.

– Naravno, to na neki način ubija i devalvira doprinos stranačkog života na lokalu i sprečava profilisanje novih lidera, što na kraju dovodi do izrazito velike personalizacije stranaka i zavisnosti lokalnih političara od onih koji sede u Beogradu. Zbog toga je autonomija lokalnih odbora jako mala, a lokalni lideri su sprečeni da trče trku sa svojim građanima, jer se nalaze u drugom planu – smatra politički analitičar Bojan Klačar za Danas i dodaje da će i na predstojećim beogradskim izborima Aleksandar Vučić biti u prvom planu.

Sličan stav ima i njegov kolega Dušan Janjić, koji je istakao i jednu specifičnost političkog života u ovom mestu u istočnom delu Srema.

– U Pećincima su uvek lokalne grupe građana dobijale više glasova od organizovanih stranaka, pa je zbog toga SNS korišćenjem Vučićeve popularnosti pokušao da ojača svoju poziciju u pomenutoj opštini. Međutim, SNS bi morao već jednom da shvati da je stranka, i da ne može sve što Vučić radi i kao predsednik i kao građanin da se trpa u partijski koš – poručuje Janjić.

I to je suština. Vučić neće sam moći doveka, čak neće moći još dugo da drži sve konce u rukama i vuče za sobom gomilu poslušnika, uvlakača i parazita kojih u SNS-u ima na hiljade. Čim pare od harača i krađa kojim se hrane naprednjaci počnu da presušuju ili čim Vučić izgubi vlast – SNS će zauvek prestati da postoji.

Comments

comments