DruštvoPolitika

SNS kadar u Skupštini: Mobing, zapošljavanje osuđenih, krađa dosijea…

Naredila je iznošenje dosijea zaposlenih iz Skupštine Srbije, mobingovala je najbliže saradnike, a sebi je dodeljivala dnevnice za službena putovanja i prekovremeni rad. Uprkos nizu afera, generalna sekretarka Skupštine Srbije Svetislava Bulajić još nije razrešena, a u narednim danima trebalo bi da bude doneta konačna odluka o tome da li će biti smenjena.

Bulajić je na predlog vladajuće koalicije, odnosno SNS-a, izabrana je za generalnu sekretarku Skupštine Srbije.

Od izbora Bulajićeve do danas prošlo je godinu i po dana, a za njeno ime vezane su brojne afere. Poslednja je ipak prelila čašu. Naime, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je njenu smenu, jer je sama sebe slala na putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu i odobravala isplatu dnevnica.

Utvrđeno je i da je od novembra 2016. do jula 2017. sebi isplaćivala naknadu za navodni prekovremeni rad. Kako stoji u rešenju, sebe je ukupno nagradila sa 164.063,87 dinara za prekovremeni rad i sa 225 evra za dnevnice.

Iznošenje dosijea

Isplata dnevnica nije jedino što se zamera Bulajićevoj. Ona je umešana u nezakonito iznošenje kopija dosijea zaposlenih u Skupštini Srbije. Prema našim saznanjima, to je naredila upravo generalna sekretarka koja je za taj posao angažovala jednu gospođu u penziji.

Ne znajući ko iza toga stoji, Veljko Rakić, načelnik Odeljenja za poslove poslaničkih grupa, obavestio je Bulajićevu da je neko izneo dosijee iz parlamenta. On je upozorio sekretarku da je nezakonito da neovlašćena osoba uzima i iznosi fotokopije dosijea i zatražio da reaguje i preduzme mere da bi slučaj bio rasvetljen.

On je naveo i da posebnu zebnju budi to što tako nezakonito uzeti lični podaci mogu postati predmet ozbiljnih zloupotreba i istakao da je među iznetim dosijeima i njegov.

Umesto da nešto učini po tom pitanju, generalna sekretarka je pokrenula proceduru za smenu Rakića.

Izbacivanje saradnika

Nešto ranije Bulajićeva je ušla i u ozbiljan obračun sa svojim zamenicima. Zbog ličnih sukoba, ona je tražila od njih da napuste svoje kancelarije, a kako na to nisu pristali, zahteva je od obezbeđenja da ih izbaci, što su oni odbili da učine.

U pitanju su Srđan Smiljanić i Branko Marinković, koji kao da su naslutili da bi tako nešto moglo da se dogodi, pa su dan ranije obavestili sve zaposlene kojima rukovode da nemaju dozvolu da ulaze u njihovu kancelariju ni da premeštaju bilo kakve stvari. Dopis je dostavljen i predsednici Narodne skupštine Maji Gojković.

Protiv Bulajićeve zaposleni su inače podnosili prijave za mobing.

Zaposlila osuđenu drugaricu i nabavljala skupoceni nameštaj

Zanimljivo je da je generalna sekretarka u Skupštini zaposlila i drugaricu I. R. J, koja je zbog primanja mita osuđena na godinu dana zatvora. Prvo je radila kao daktilograf, a zatim je prebačena u sektor za ljudske resurse.

Za svoju kancelariju nabavljala je i skupoceni nameštaj po ceni od oko pola miliona dinara. Nabavkom je takođe zaobišla zakon, pa je umesto da raspiše javnu nabavku, Bulajić sve iscepkala na male nabavke – od fotelja preko mobilnih komoda, kožnog dvoseda do konferencijskih stolica u eko-koži.

Bulajićeva, inače, kabinet drži zaključan kako niko ne bi mogao da fotografiše nameštaj, a unutra pušta samo jednu spremačicu i to u njenom prisustvu.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments