Društvo

SNS NATERAO osoblje domova za stare da nađu “sigurne glasove”!

Gerontodomaćicama u beogradskim centrima za socijalni rad naloženo je iz Srpske napredne stranke da od svojih korisnika prikupe podatke i ispitaju ih za koga će glasati, pri čemu je onima koje rade pod ugovorom sugerisano da će se naći načina za njihovo stalno zaposlenje ukoliko ispune ovaj zadatak!

– Prethodnih dana u centrima za socijalni rad po opštinama u Beogradu održani su sastanci predstavnika SNS-a sa svim gerontodomaćicama, kojima su dostavljeni odštampani formulari i dat im je zadatak da ispitaju za koga će njihovi ostareli i onemoćali korisnici da glasaju. Rečeno im je i da uzmu lične podatke od svih onih koji će da glasaju za SNS – glasi poruka upućena od žene koja je zaposlena u jednom od ovih centara a koja je želela da ostane anonimna, jer kako kaže, već je „sebe i još neke ljude izložila neprijatnosti“.

Pored toga, gerontodomaćicama koje rade pod ugovorom o delu obećano je „da će se u centrali SNS-a svakako naći način da im se pomogne u nekoj drugoj firmi ako već ne mogu da tu budu primljene za stalno“.

Ovu informaciju je potvrdila i još jedna gerontodomaćica, čije je ime poznato redakciji, a koja je navela da se taj zadatak prvenstveno odnosi na one domaćice koje su zaposlene na određeno i da „svaka od njih treba da prikupi podatke od najmanje 30 korisnika“, ali da svakako to ne spada u radnu obavezu.

Poverenik Rodoljub Šabić dodaje da ovakva praksa „ne samo da se ne može isključiti nego je lako moguća“, a opisana situacija govori da bi se „moglo raditi o nekoj od akcija na prikupljanju famoznih ‘sigurnih glasova’“. Na to, kako ističe, upućuju dve stvari.

– Prvo to da pribavljanje podataka o 30 korisnika zapravo i nije radni zadatak, već više „sugestija“. Zato bi, ako bi od nadležnih zatražili odgovor na pitanje da li je zaista gerontološkim domaćicama dat takav zadatak, odgovor izvesno bio negativan. Druga stvar je to da se „računa na one koji rade pod ugovorom“. Dakle, lica koja nisu u stalnom radnom odnosu i kojima ugovor ne mora biti produžen, pogotovo ako nisu sklona da prihvataju „sugestije“ – navodi Šabić.

Ako ovakve aktivnosti zaista postoje, one su prema Šabiću „dvostruko krajnje problematične“, kako sa moralnog tako i sa zakonskog stanovišta.

– A problematičnost sa zakonskog stanovišta trebalo bi, pored i pre Poverenika, da bude predmet interesovanja drugih državnih organa, tužilaštva ili policije. Takva aktivnost, u ovom konkretnom slučaju, imajući u vidu objektivne situacije velikog broja lica koja koriste usluge gerontoloških domaćica, lica koja su često veoma zavisna od tih usluga, a neretko su čak i smanjene poslovne sposobnosti, s moralnog aspekta bila bi posebno mučna – zaključuje Šabić.

Iz Gradskog centra za socijalni rad nisu odgovorili na pitanja i pozive novinara da daju komentar na ove navode.

Zabrana zapošljavanja

U Beogradu radi oko 650 gerontodomaćica, a prema procenama Gradskog centra u prestonici nedostaje oko 280 radnica. Pritom, mnoge gerontodomaćice su otišle u penziju, ali su njihova mesta i dalje prazna zbog zabrane zapošljavanja.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments