Društvo

SNS NE POSUSTAJE: Pretnje sudiji zbog učešća na protestu

Sudiji Osnovnog suda u Kragujevcu Nenadu Bakoviću, jedinom kragujevačkom sudiji koji svake subote čestvuju u protestnim šetnjama, upućene su pretnje.


Sudija je za portal Glas Šumadije rekao da je imao veoma neprijatan razgovor sa advokatom, bliskim sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) koji bi mogao da se oceni i kao pretnja.

„On zna da ja idem na proteste, ali me je zvao pre nekoliko dana i pitao šta će mi to, a kada sam mu odgovorio da sam jedini sudija na protestima i da sam ponosan na to, rekao mi je „pošto si jedini, jedini ćeš da na….“, rekao je Baković.

On je ocenio da pretnja ne bi mogla da se odnosi na mogućnost razrešenja sudijske funkcije, jer za to nema razloga. „Nema ni mogućnosti da budem razrešen jer nisam nedostojan sudijske funkcije pošto vodim računa o ponašanju“, istakao je Baković.

Ovo nisu prve pretnje koje su mu upućene, jer je, kako kaže, i devedesetih bio – aktivista. Ustav i zakoni ne dozvoljavaju mu da bude član političke partije ni pokreta, ali kao građaninu to mu nije zabranjeno.

“Kao građanin imam pravo da šetam ulicom. Ne uzimam aktivno učešće, nisam za govornicom, ali svoj bunt i nezadovoljstvo moram da izrazim na neki način, zbog svakodnevnog kršenja Ustava i zakona i to ne može niko da spori“, rekao je on.

Sudija Baković ne krije svoje neslaganje sa aktuelnim režimom i smatra da izlaskom na ulicu subotom uveče sa više hiljada drugih Kragujevčana čini ispravnu stvar.

(Izvor: Nezavisni.rs, Glassumadije)

Comments

comments