Politika

SNS-ovac tvrdio da mu je Slina kum i na prevaru uzeo 8,3 MILIONA!

Ivan Bakić, visoko pozicionirani član Srpske napredne stranke, od najmanje pet građana na prevaru je izvukao 8.300.000 dinara (oko 70.000 evra) pozivajući se na kumstvo koje ga navodno veže sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i uticajem koji kako je tvrdio, ima u vladajućoj partiji.

PROČITAJTE JOŠ: JEZIVO PONAŠANJE SNS-A: NOVIM ZAKONOM DRŽAVA IMA PRAVO NA VAŠE OGRANE NAKON SMRTI!

Kako je potvrdilo više nezavisnih izvora, Bakić je novac uzimao od vlasnika malih i srednjih preduzeća, obećavajući da će im „srediti“ bespovratne kredite iz Fonda za razvoj. Prema rečima naših sagovornika, kao ključni argument kojim je „navlačio žrtve“ Bakić je koristio fotografije na kojima u porodičnoj atmosferi pozira sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem (na slici ispod), tvrdeći da ih vezuju kumovske veze.

Navodno, postoji veći broj lica koji je u toku prošle i početkom ove godine prevaren od strane Bakića, a uspeli smo da dobijemo potvrdu od njih pet. Svi oni su, uz obećanje da im ne navodimo imena, rado govorili o načinu na koji su prevareni, koji je gotovo identičan za sve zabeležene slučajeve.

Bakić je, ističu sagovornici, prilazio vlasnicima malih i srednjih preduzeća, govoreći im da je određen ispred Srpske napredne stranke da pronađe preduzeća koja bi konkurisala za bespovratna sredstva koja je Srbija dobila preko IPA fonda kao donacije za razvoj privrede.

– Ja sam njemu rekao da moja firma ima izvesna dugovanja i da kao takva možda i neće moći da konkuriše za bespovratne kredite, ali on mi je rekao da ništa ne brinem. Kazao je da ima ljude u Fondu za razvoj koji deli novac i da su kriterijumi sniženi pošto će novac morati da se vrati, ukoliko se ne dodeli, kazao nam je jedan od sagovornika koji tvrdi da ga je Ivan Bakić prevario.

Prema njegovim rečima, nakon što se dogovori visina kredita na koju će konkurisati, Bakić traži da se njegovom preduzeću uplati izvesna suma koja varira u zavisnosti od svote koja se traži.

– On traži da se njegovom preduzeću Inco team d.o.o. uplati u formi kratkoročne pozajmice novac koji je navodno njemu potreban za podnošenje konkursne dokumentacije. Dogovor je bio i da mu, nakon što mi legne novac uplatim još dvadeset odsto od bespovratnog kredita. Taj novac, kako rekao, mora da da svojima u Fondu za razvoj i za partiju, kaže naš sagovornik i dodaje da Bakić tokom celog ugovaranja potencira na svojoj povezanosti sa vrhom partije, a posebno sa Nebojšom Stefanovićem, za koga tvrdi da mu je kum. Neki od naših sagovornika su isticali da je Bakić čak pokazivao i fotografije na kojoj on i Stefanović poziraju u porodičnoj atmosferi.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE MOGLA VIŠE: NAPREDNJACI SU JE MALTRETIRALI MESECIMA I MORALA JE DA PODNESE OSTAVKU!

U toku jučerašnjeg dana dobile smo potvrdu od pet osoba koje tvrde da su prošle i početkom ove godine uplatile kratkoročnu pozajmicu Bakićevoj firmi, očekujući bespovratne kredite od Fonda za razvoj. Uplate variraju od 500.000 do tri miliona dinara, a ukupno čine 8,3 miliona dinara.

Nakon što je novac uplaćen, Bakić se prema svedočenjima naših sagovornika, još nekoliko meseci javljao na telefon, obećavajući da uplate stižu. Međutim, kako je vreme odmicalo sve teže je postalo dobiti ga na telefon. Niko od naših sagovornika od maja meseca nije uspeo da stupi u kontakt sa Bakićem (na slici ispod). Juče, to nije pošlo za rukom ni novinarima, pošto se Bakić nije javljao ni na jedan od svoja dva mobilna telefona.

Sport i politika

Ivan Bakić bio je direktor SC „Šumice“ na Voždovcu kada je vlast u ovoj beogradskoj opštini preuzela Srpska napredna stranka. Prema pisanju medija, njegov rad u ovoj instituciji bio je obeležen finansijskim gubicima i štrajkom zaposlenih. Nakon što je podneo ostavku na ovo mesto bio je kandidat za predsednika Sportskog saveza Srbije, ali je izgubio od Aleksandra Šoštara. U tom periodu mediji su ga potpisivali kao člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Policijski sindikat Srbije obelodanio sumnje

Policijski sindikat Srbije (PSS) je na nedavno održanoj konferenciji za novinare izneo podatak da je Stefanovićev kum Ivan Bakić obmanuo više malih i srednjih preduzeća i oštetio ih za skoro 12 miliona dinara, obećavajući im da će „preko veze“ srediti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU, a da za to nije odgovarao, niti je istraga pokrenuta.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI OTELI AUTOMOBILE BOLESNOJ DECI!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments