Društvo

SNS SRBIJA: Trudnicama i porodiljama kasne naknade – inspekcija rada nemoćna

Niš-Nekolicini trudnica i porodilja sa juga Srbije oko tri meseca kasne novčane naknade, a nejasan im je i status u firmi koja se nedavno, a u toku njihovog odsustva, zatvorila. Ove žene kažu da nemaju kome da pošalju doznake, da su se obraćale nadležnima, a jedini odgovor dobile su od Inspekcije rada koja im je navela da ne zna ni kakav im je status, niti gde im je dokumentacija.

Umesto da, kako kažu, uživaju u najlepšem periodu svog života, ove žene stresiraju se obilazeći državne institucije čekajući pomoć i svoj novac. Gašenjem firme Hendi ostale su verovatno bez posla, ali i bez adrese na koju šalju doznake, a to je preduslov da bi im pare legle na račun.

Zakonska „putanja“ u slučaju trudnica i porodilja je da im poslodavac uplati novac, a onda država refundira ceo iznos toj firmi. Ove žene kažu da su se obraćale inspekciji rada i Zavodu za socijalno, ali da im je objašnjeno da država ne može njima direktno da uplaćuje novac, već mora preko firme.

Jedna od trudnica iz Niša Emilija Zdravković Denić kaže da više od mesec dana nisu imale nikakav kontakt sa sada već bivšom firmom, jer im se niko nije javljao na telefon, ni od direktora ni u sedištu firme.

U međuvremenu je firma preregistrovana, a prema podacima sa APR-a, ima i novog direktora Nikolaja Ivanova Filipova, koji nije odgovarao na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

„Novi direktor je rekao da samo mi šaljemo dokumenta na novu adresu, ali ko prima dokumenta i kada će nam biti uplaćene pare, to ne zna“ – navodi Denićeva.

Žalbe trudnica i porodilja registrovala je inspekcija rada, ali je navela da je nemoćna.

„Inspekcija rada nema saznanja gde poslodavac obavlja delatnost i u kom statusu je firma, te ne može utvrditi šta se dešava sa radno pravnim statusom zaposlenim i ostvarivanjem prava iz radnog statusa uvidom u dokumentaciju. Inspekcija rada nema saznanja kakvi su planovi poslodavca u cilju rešavanja nastalog problema, i gde se nalazi dokumentacija lica koja su ostala u radnom odnosu, a to su prema brojnim obraćanjima Inspekciji rada trudnice i porodilje“ – navode iz Inspekcije.

Na pitanja kako će država pomoći trudnicima koje su bez novca zarobljene u pravnom vakuumu i da li će ih zaštititi, od Ministarstva za rada, zdravstva i socijalnu politiku novinari Južnih vesti još nisu dobili.

Udruženje Bebac: Država koja se zalaže za natalitet ne sme da ostavlja na cedilu trudnice

Podsećajući da su mnogim državnim funkcionerima “puna usta” priče o natalitetu, udruženje Bebac zahteva da se hitno reši problem ovih trudnica.

Bez plate, ali i mogućnosti da nakon zatvaranja firme ostvare pravo na novčanu naknadu, ostalo je preko 100 trudnica i porodilja koje su ostavljene na cedilu i ne znaju šta da rade! Umesto da održavaju trudnoću ili bezbrižno brinu o svojoj bebi, trudnice i mame prinuđene su da same rešavaju ovu situaciju, a vi ste im kao i druge institucije koje treba da ih zaštite, zatvorili vrata – navode iz Bebca.

Oštećenih trudnica, po rečima njih samih, u Nišu ima 6, ali ih ima i po celom jugu Srbije.

Izvor: (Južne vesti / Vaseljenska)

Comments

comments