Društvo

SNS stoji iza osnivanja novog policijskog sindikata?!

Ujedinjeni kolektiv policije (UKP) novi je policijski sindikat koji, sudeći po navodima sa sajta, u svoje članstvo prima svakoga ko uplati godišnju članarinu od 4.000 dinara. Civili koji uplate ovaj iznos postaju članovi Kluba prijatelja sindikata. Civilno članstvo postoji i u najvećim, reprezentativnim policijskim sindikatima čiji statuti predviđaju da pojedinci koji nisu pripadnici MUP-a mogu postati „počasni članovi” ukoliko su „pomogli ili pomažu” njihov rad. Da ovakva praksa otvara vrata zloupotrebama pokazuje primer iz akcije Sablja, kada je tokom istrage ubistva premijera Zorana Đinđića utvrđeno da su članovi „zemunskog klana” imali počasne značke tadašnjeg sindikata policije, identične po svom obliku sa tada službenim legitimacijama ovlašćenih osoba MUP-a. U odgovoru za Insajder, MUP navodi da ne mogu da utiču na to kakve će značke izdavati sindikati, ali da reaguju u slučaju zloupotrebe.

Pored dva reprezentativna, u Srbiji deluje još desetina policijskih sindikata. Njima se, sredinom prošle godine, pridružio i sindikat Ujedinjeni kolektiv policije na čelu s policajkom Policijske uprave Voždovac Marinom Starčević. Ovaj sindikat je specifičan po tome što ima civilni i službeni deo i što se naplaćuje članarina, pa samim tim svaki civil koji plati članarinu postaje preko kluba prijatelja i član sindikata.

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVAC IZ SUBOTICE PRIZNAO: EVIDENTIRAMO UČESNIKE PROTESTA!

Predsednik kluba prijatelja je Vuk Mentović, koji nije pripadnik MUP-a, a na društvenim mrežama navodi da je zaposlen u SNS. U izjavi za Insajder, Mentović kaže da je policijski sindikat čija je skraćenica UKP pozvao civile da mu se pridruže kako bi se smanjio strah građana od policije.

Kako se može videti na sajtu ovog policijskog sindikata, članovi mogu biti i civili i to preko Kluba prijatelja kroz plaćanje godišnje članarine. Na pitanje da li to znači da su civili ravnopravni članovi sindikata, Vuk Mentović predsednik Kluba prijatelja navodi za Insajder da civili jesu članovi jer se sindikat sastoji iz civilnog i službenog dela.

Iznos članarine je 4.000 dinara na godišnjem nivou, a svakom članu se izdaje članska karta koja je osmišljena za promociju kluba, kao i kasnije za korišćenje benefita u firmama s kojima sindikat ima ili će imati saradnju.

Sindikat predviđa da ih „privrednici i društveno odgovorne firme“ mogu kontaktirati radi dogovora o saradnji koja bi za cilj imala omogućavanje pogodnosti za njihove članove.

Tako su, osim redovnih članova koji su pripadnici MUP-a, neke sindikalne povlastice omogućene i članovima Kluba prijatelja. Na sajtu Sindikata se navodi da je zahvaljujući ugovoru sa firmom Lukoil, svim članovima i prijateljima Sindikata omogućeno da kupuju gorivo po sniženim cenama.

Sličnost sindikalne i policijske značke

Na sajtu se navodi i da članovi Kluba prijatelja sindikata dobijaju člansku kartu. Prema objavljenim fotografijama uz te članske karte, dobijaju se i značke s grbom sindikata. Na sajtu se mogu naći i fotografije privezaka za ključeve koji izgledaju kao zvanična policijska značka. Na privesku se nalazi skraćenica UKP – što je skraćenica naziva ovog sindikata, ali i skraćenica Uprave kriminalističke policije. Te priveske, Sindikat prodaje po ceni od 400 dinara.

Inače, jedna od prvih akcija ovog sindikata bilo je prikupljanje pomoći za Prihvatilište za decu i omladinu u Beogradu. Predaji prikupljene pomoći Sindikata prisusutvovali su njegova predsednica Marina Starčević, predsednik Kluba prijatelja sindikata Vuk Mentović, ali i Nemanja Ristić koji se nalazi na Interpolovoj poternici zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji terorističkog napada u Crnoj Gori.

Nemanja Ristić, je ranije osuđivan zbog pretnji i određena mu je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. Viši sud u Beogradu osudio ga je u avgustu 2015. zbog toga što je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, Ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac pretio da će biti streljani.

Mentović: Ne možemo da garantujemo da li će neko zloupotrebiti članstvo

Vuk Mentović, predsednik Kluba prijatelja sindikata objašnjava za Insajder da je ovaj klub zamišljen kako bi se policija približila više građanima kako “građani ne bi imali strah od policije”.

PROČITAJTE JOŠ: “ŠTO PROTESTI DUŽE TRAJU IMAM SVE VEĆU ŽELJU DA IZLAZIM NA ULICE I DA SE BORIM DO KRAJA”

Na pitanje kako funkcioniše pristup Klubu, Mentović navodi da se sindikatu javljaju razni ljudi ali da nemaju svi pravo da se učlane.

„Ne možemo da garantujemo za ljude starije od 18 godina, u smislu njihovih postupaka kao članova – da li će se hvaliti članstvom ili zloupotrebiti ga. Glavni preduslov članstva u našem policijskom Sindikatu jeste to da član nije osuđivan i da nije iz kriminogene sredine”, kaže Mentović.

Kako navodi „većina članova morala je da donese dokument da se protiv njih ne vodi krivični postupak”.

Iako ovaj sindikat omogućava građanima da preko njihovog sajta preuzmu uplatnicu za članarinu i pristupnicu sindikatu, Mentović navodi da budući članovi ne mogu pristupiti Sindikatu samo preko sajta.

„Dođu na lice mesta, porazgovaramo i upoznamo se, sagledamo objektivnu situaciju o potencijalnom članu, proverimo profile na društvenim mrežama, dokumenta i slično”, dodaje Mentović.

Na pitanje da li svi članovi Kluba dobijaju značke koju izrađuje sindikat, Mentović tvrdi da je za dobijanje ove značke „selekcija velika”.

„Bilo bi neozbiljno da svima to dajemo. Prvo, to iako jeste plaketa, mi ne možemo da garantujemo da neće to sutra zloupotrebiti na ulici, da nešto glumi sa njom ili slično. Bez obzira što je ona urađena po svim zakonima Srbije i drugačija je od klasične policijske legitimacije”, rekao je Mentović.

“Sindikat van politike” – jedan od glavnih predstavnika zaposlen u SNS

Ujedinjeni kolektiv policije na svom sajtu navodi se i da je “Sindikat Ujedinjeni kolektiv policije strogo van politike i samo i isključivo radi u interesu svojih članova”.

Ipak, sam Mentović na svom fejsbuk profilu navodi da je zaposlen u Srpskoj naprednoj stranci. Na profilnoj fotografiji, Mentović se nalazi u društvu predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića. Ostale fotografije i objave pokazuju da je aktivan u Opštinskom odboru SNS Zvezdara kao i da je prisusutvovao događajima u organizaciji Srpske desnice koju predvodi Miša Vacić.

Mentović kaže da je to da li je član SNS-a ili ne „njegova privatna stvar”.

„Privatno opredeljenje naših članova nam nije bitno, a imamo članove iz raznih stranaka. Jedino je pravilo da niko ne iznosi političke stavove kada radi za Sindikat”, dodaje Mentović.

Civili mogu biti članovi i najvećih policijskih sindikata

Ujedinjeni kolektiv policije nije jedini koji u svojim redovim ima i civilna lica. Počasne članove, koji nisu pripadnici MUP-a, imaju i Policijski sindikat Srbije i Nezavisni sindikat policije.

Velimir Lukić, predsednik Nezavisnog sindikata policije navodi za Insajder da je ovaj sindikat usvojio Pravilnik za prijem počasnih članova kao i da civilni članovi ne plaćaju članarinu.

“Da bi neko postao počasni član mora da donese potvrdu da nije osuđivan kao i da se protiv njega ne vodi postupak. Uslov je da bude prijatelj sindikata, odnosno da ima preporuku nekog člana da je radio na promociji policije ili pomogao sindikat” rekao je Lukić.

On je dodao da nije presudno da neko novčano donira sindikat da bi postao počasni član.

“Na primer Mića Jovanović, vlasnik Megatrenda je svim članovima sindikata I njihovim porodicama omogućio 50 odsto popusta na školarine i zbog toga je dobio status počasnog člana” , objasnio je Lukić.

MUP na pitanja Insajdera: Ne možemo da ograničimo, reagujemo u slučaju zloupotreba
Na pitanja da li je za MUP prihvatljivo da civili budu članovi policijskog sindikata, da poseduju člansku legitimaciju policijskog sindikata čime nekoga mogu dovesti u zabludu, iz ovog Ministarstva navode da ne mogu da utiču na to kako će izgledati Statut ili drugi opšti akt sindikata, a samim tim ni na to ko može biti član.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može uticati na sindikate u pogledu izgleda grba, logoa ili legitimacija sindikata, niti na njihovo izdavanje. Naravno, u slučaju dovođenja u zabludu bilo koga ili korišćenja navedenog protiv zakona, Ministarstvo na osnovu prijave ili po službenoj dužnosti može reagovati i procesuirati odgovorna lica”, stoji u odgovoru MUP-a Insajderu.

Iako ne mogu uticati na statute, pa samim tim ni na to da li će i civili biti članovi, na reprezentativnost mogu da utiču.

“Ističemo da ne postoji mogućnost da sindikat sa civilnim članstvom postane reprezentativan, jer se u postupku utvrđivanja reprezentativnosti kao validan broj za istu prihvataju samo članovi koji su zaposleni kod poslodavca”, navodi MUP u odgovoru.

Dodaju i da je sloboda sindikalnog udruživanja garantovana Ustavom Republike Srbije, uz upis u registar, koji vodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) AKTIVISTI SNS-A PRIZNALI DA SU LAGALI O NAPADU OPOZICIJE U PARAĆINU!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments