Svet

Španci dižu optužnicu, Modrić utajio 870 hiljada evra

Prema pisanju španskog lista Marka, kancelarija madridskog javnog tužioca podigla je optužnicu protiv Luke Modrića zbog utaje 870.728 evra poreza u razdoblju od 2013. do 2014. godine.

Iznos bi mogao biti još i veći jer je državni tužilac za finansijske prevare (ONIF) utvrdio da Modrić ima račun na Ostrvu Men, teritoriji između Velike Britanije i Irske pod britanskom krunom, na kojem se ne plaća porez na dobit.

Osim toga, optužnica je podignuta i protiv Modrićeve supruge Vanje i njene firme Ivano SARL koja je osnovana u Luksemburgu, a kojoj je Real isplatio 1,6 milijuna eura 2013. i 2014. godine na ime korišćenja marketinških prava.

Hrvatski kapiten je preko firme u Luksemburgu naplaćivao snimanje reklama i druge sponzorske aktivnosti kako bi tamo plaćao porez od oko jedan posto, umesto 30 posto u zemlji gde radi i živi.

Podsetimo, ta je kompanija, Ivano SARL, nazvana po Modrićevom sinu, a vodila ju je Modrićeva supruga Vanja. Počela je raditi četiri meseca nakon što je bivši fudbaler Dinama i londonskog Totenhema stigao u Madrid.

Poreska uprava u Madridu pokrenula je istragu 18. januara prošle godine, nakon što su joj bile sumnjive Modrićeve poreske prijave za 2012., 2013. i 2014. godinu. U njima nije bilo dobiti od reklama, odnosno sponzora poput proizvođača sportske opreme Najk ili kozmetike Nivea.

Važno je znati da u Luksemburgu porez na dobit iznosi 1 posto, dok bi u Španiji gde živi i radi morao platiti oko 30 posto. Za 2013. i 2014. nije prijavio nikakav dohodak od komercijalnih prava poreskoj upravi. Za postojanje firme Ivano poreznici su doznali zbog prijave o imovini gde je fudbaler naveo da se u sklopu njegovog vlasništva u iznosu od 14 miliona evra nalazi i firma Ivano.

Modrić je imao problema s poreskom upravom i u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je igrao za Totenhem. U septembru 2015. je morao da plati oko 500.000 eura zbog neplaćenog poreza 2009. i 2010. godinu.

Comments

comments