Politika

SRAMOTA: Od 236 poslanički pitanja Vlada je odgovorila na – nula!

Izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji” pokazuje pravo stanje stvari.

Od novembra 2017. do avgusta 2018, u toku sednica Skupštine Srbije postavljeno je 236 poslaničkih pitanja, a predstavnici izvršne vlasti nisu pružili odgovor ni na jedno, navodi se u izveštaju “Stanje demokratije u Srbiji” koji je objavio Centar savremene politike.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ŠTA SE DESI KADA NOVINAR POSTAVI VUČIĆU SMISLENO PITANJE?

Samo dva puta, u martu i aprilu 2018, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su sednici skupštine kako bi odgovarali na pitanja poslanika, što predstavlja kršenje člana 205. Poslovnika Narodne skupštine, koji ovu proceduru predvidja za svaki poslednji četvrtak u mesecu, piše u izveštaju.

Dodaje se da je dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom takodje očigledna kada se uzmu u obzir predloženi zakoni: od svih donetih u periodu pokrivenim izveštajem, Vlada Srbije je bila direktan predlagač za više od 95 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: DA, SRBIJA JE I DEFINITIVNO IZGUBILA PODRŠKU RUSIJE

Ostatak je rasporedjen na poslanike vladajuće koalicije i guvernera Narodne banke Srbije, dok nijedan zakon koji je usvojen nije predložio poslanik opozicije, piše u izveštaju.

Izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji 2018” obuhvata period od 1. novembra 2017. do 23. septembra 2018. godine i obradjuje pitanja iz oblasti demokratije – izbore, parlament, upravljanje, civilno društvo i slobodu medija.

Izveštaj je objavio Centar savremene politike, u okviru projekta “Civilno društvo za unapredjenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske.

PROČITAJTE JOŠ: PUTIN ALEKSANDRU NE VERUJE: VUČIĆ NIJE DOBIO PODRŠKU ZA PRIZNANJE KIM

(izvor: espreso.rs)

Comments

comments