Politika

(VIDEO): Šta se desi kad Vučiću novinar postavi smisleno pitanje?

Konferencije za medije Aleksandra Vučića mogu da budu svakakve, ali nikad nisu dosadne. Od najbrutalnijeg vređanja svega i svakoga ko se sa njim ne slaže, preko izmišljanja podataka i plasiranja lažnih, šaljivih vesti kao da su istina, pa sve do korišćenja nečije smrti za ličnu promociju i napad na protivnika – malo je toga što na hitnoj i vandrednoj konferenciji našeg predsednika do sada nismo videli. Međutim, za sve ove godine, jedna stvar iznova i iznova izostaje: pitanje novinara.

PROČITAJTE JOŠ: ZA VUČIĆA JE OPASNIJE DA IZGUBI PINK NEGO KOSOVO

Bude tu uvek raznih pitanja koja po pravilu postavljaju zaposleni u medijima koji su naklonjeni vladajućoj partiji, ali to em ne može da se nazove pitanjima, em takve ljude retko kada nazivamo novinarima. Primera radi „kome odgovaraju podele oko Kosova u ovom trenutku kada se popravlja pozicija Srbije od one beznadežne situacije u koju su nas uveli upravo oni koji vas danas kritikuju“ ne može se nazvati realnim novinarskim pitanjem ništa više nego što bismo Dragana Markovića Palmu mogli da nazovemo vrsnim poznavaocem klasične muzike.

Srećom, desi se s vremena na vreme da pravi novinari uspeju da dođu do mikrofona i da postave prava, realna pitanja predsedniku – pitanja na koja odgovor sve i te kako zanima. Ne dešava se često, ruku na srce, pa je tako prizor koji smo u subotu mogli da vidimo zaista ređi od bebe belog nosoroga. Naime, Vučić se obratio okupljenim novinarima u Nišu nakon otvaranja fabrike elektronskih auto-komponentni i jedna novinarka je uspela da dobije priliku da postavi pitanje. Doduše, ne bez peripetija.

https://twitter.com/Astr0G/status/1046033195324645376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1046033195324645376&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cenzolovka.rs%2Fpritisci-i-napadi%2Fsta-se-desi-kad-vucicu-novinar-postavi-smisleno-pitanje%2F

„Dajte nešto od ovih što imaju teška pitanja za mene, što su obećali urednicima da će da me rasture danas, pa da me rasture“, obratio se predsednik novinarima, nakon čega je najavljeno poslednje pitanje.

I postavila ga je Jovana Adamović iz „Južnih vesti“. Pitala je Vučića kakva su njegova saznanja u vezi sa privođenjem gradonačelnika Niša Darka Bulatovića na Kosovu u noći između osmog i devetog septembra i kakav je njegov stav o tome. Drugo pitanje se odnosilo na ukidanje linije Niš-Malme sa niškog aerodroma i da li je to deo plana razvoja ovog aerodroma koji je država obećala kada ga je preuzela.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE ŠALA: ČLANOVI SNS-A SE BUNE ZBOG ZAPOŠLJAVANJA ŠVALERKI

Međutim pre odgovora, stigao je komentar koji možda najbolje pokazuje zašto je Vučića danas jako teško nazvati predsednikom svih građana.

„Hvala vama, ja se divim vašoj zlonamernosti i čestitam vam na tome. I molim vas da to uvek radite zato što ćete da nas podstičete na još bolji rad“, objasnio je Vučić.

Novinarka je kasnije na Twitteru otkrila da je malo falilo da čak ni ne uspe da postavi pitanja, jer je Vučićeva pomoćnica Suzana Vasiljević odabrala Tanjug, Pink i Studio B za pitanja.

„Ja pitam da li će moći da pita i neko iz lokalnih medija, jer je čovek u Nišu i mislim da je to fer, on kaže da čujemo ove što imaju teška pitanja za mene, što su obećali urednicima da će da me rasture danas, pa da me rasture danas, izvolite samo molim vas i da završavamo’“, potrvdila je ona šta se desilo. Kako kaže, smatra da je ovo bilo važno pitanje i da građani očekuju odgovor, pa je zato i pitala u njihovo ime – onako kako bi novinar i trebalo da radi. Odgovor je na kraju i stigao, ali tek nakon ovakog „uvoda“.

Sigurni smo da je za Vučića susret sa pravim novinarom bio podjednako šokantan kao i saznanje da u Americi ne umre zaista jedan perač prozora na 10 sekundi, ali je uspeo da ujedno i izrekne najveću istinu: poenta medija jeste da njih u foteljama teraju da rade bolje, da preispituju svaki njihov potez, da kritikuju kad treba i ukazuju na greške. Nema ničeg zlonamernog u tome. Zlonamerno je kad mediji napadnu fondaciju koja leči decu, jer je vodi čovek koji ne podržava vlast. Zlonamerno je kad pilota helikoptera prozovu alkoholičarem, iako je poginuo pokušavajući da spase dete.

I jako je, jako zlonamerno kad javno prozivate novinare jer rade svoj posao.

PROČITAJTE JOŠ: SPASAVANJE REDOVA VUČIĆA

(izvor: noizz.rs / Ljubica Krstić)

Comments

comments