Društvo

Srbija nije NI POČELA sa rešavanjeme afere “NESTALE BEBE”!

Za rešavanje afere “nestale bebe” potreban je novi zakon koji će omogućiti istragu o svakom pojedinačnom slučaju, formiranje DNK baze roditelja i dece, utvrđivanje odgovornosti porodilišta ali i centara za socijalni rad, a sve to zahteva političku volju.

Ovo je poručeno prilikom potpisivanja sporazuma o zajedničkom radu između četiri udruženja roditelja nestalih beba.

PROČITAJTE JOŠ: GUBITAK PODRŠKE SPC MOŽE DA ZNAČI DA ĆE VUČIĆ PROĆI I GORE OD MILOŠEVIĆA

Sporazum, koji su potpisala udruženja „Roditelji nestalih beba Srbije“, „Roditelji nestalih beba Vojvodine“, „Beogradske grupe roditelja nestalih beba“ i „Predstavnici roditelja koji nisu članovi nijednog udruženja“, sadrži devet tačaka, među kojima je zahtev da bude povučen Predog zakona o statusu novorođene dece koja su nestala u porodilištima. Predstavnici ovih udruženja upozoravaju da je država kreirala ovakv nacrt Zakona i formirala komisiju za istrage o “nestalim bebama” samo kako bi ispunila obaveze prema Evropskom sudu za ljudska prava, ne i kako bi pružila istinu i pravdu svojim građanima, istakla je Ana Pejić iz “Udruženja nestalih beba Vojvodine”.

– Naš zahtev je da se povuče taj falični zakon koji je napisan samo da bi se zadovoljili uslovi Evropske unije, da bi se se javilo tamo negde u Brisel da je Srbija završila sa aferom beba. Srbija sa rešavanje afere “nestalih beba” nije ni počela”, naglasila je Pejić.

PROČITAJTE JOŠ: SNS SVE ČEŠĆE PRAVI SPISKOVE NEPODOBNIH GRAĐANA!

 

Roditelji su istakli i da su nezadovoljni formiranom Komisijom za rešavanje slučajeva nestalih beba, koja je sastavljena od predstavnika ministarstava i samo jednog udruženja roditelja „Za istinu i pravdu“, ističući da Komisija ne komunicira sa ostalim udruženjima.

„Mi smo kao udruženje pokušali pisanim putem da se obratimo predstavnicima i članovima Komisije, ali naravno bez odgovora. Mi ne znamo šta ta komisija radi, još uvek nije usvojen pravilnik o njenom radu, i apsolutno ne postoji dijalog vlasti sa roditeljima“, rekla je predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet.

Predstavnik Udruženja „Roditelji nestalih beba Srbije“ Vladimir Činčarević kazao je novinarima da su u lanac nestajanja beba uključeni centri za socijalni rad, kao i pojedinci iz bolnica.

On je najavio da će u narednih mesec dana biti pokrenut sajt na kojem će moći da se prijave roditelji koji traže svoju decu, kao i deca koja traže svoje roditelje.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO, BOGOLJUB MILOŠEVIĆ: SA OVAKVIM PREDSEDNIKOM NEMA BUDUĆNOSTI ZA SRBE NA KOSOVU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments