Društvo

SRBIJA UMIRE OD BEDE! Imamo najstarije stanovništvo, u porastu čak i siromaštvo zaposlenih!

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija objavila je zapanjujuće statističke podatke koji se odnose na rasprostranjenost siromaštva u Srbiji.

Izveštaj pod nazivom “Oprez, siromaštvo! 2018: Siromaštvo i socijalna isključenost starijih u Srbiji” ukazuje na činjenicu da se stariji u Srbiji suočavaju s “brojnim preprekama u ostvarivanju zdravog i aktivnog života i socijalne uključenosti, pokazuju nalazi istraživanja o socijalnoj uključenosti starijeg stanovništva u Srbiji koje je sprovedeno u saradnji Crvenog krsta Srbije i Grupe za razvojnu inicijativu SeConS.

Da, čak i Crveni krst Srbije konstatuje da imamo ozbiljan problem sa siromaštvom.

Stanovništvo Srbije spada u najstarija u svetu – prosečna starost je skoro 43 godine, a 2016. godine svaki peti stanovnik ili stanovnica Srbije je imao ili imala bar 65 godina.

Iako penzije štite od siromaštva, često nisu dovoljne za dostojanstven život, piše u saopštenju, u kojem se objašnjava da bi bez “socijalnih transfera” novca od jednih drugima, i bez penzija, stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila čak 82,3 odsto, a kod stanovništva mlađeg od 65 godina 48,7 procenata.

Gotovo polovina građana Srbije koji imaju bar 75 godina, uskraćena je u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU.

Materijalna uskraćenost je “nemogućnost pojedinaca ili domaćinstava da, usled nedostatka sredstava, priušte osnovna dobra ili usluge tipične u njihovom društvu u datom periodu”.

I dok se u EU stopa materijalne uskraćenosti stanovništva, a posebno žena, smanjuje sa starošću, u Srbiji se povećava, ukazuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

Tako više od četvrtine građana Srbije starijih od 65 godina, ne može da kupi po dva para obuće u sezoni, a trećina ni da zameni iznošenu odeću.

Takođe, četvrtina nema mogućnost da se bar jednom mesečno okupi s prijateljima na piću ili obroku, a manje od polovine starijih u Srbiji se s prijateljima druži jednom nedeljno.

Starije osobe u Srbiji nepovoljnije ocenjuju svoje zdravstveno stanje nego njihovi vršnjaci u EU.

Značajan broj starijih, posebno žena, nije zadovoljio svoje zdravstvene potrebe u 2015. godini, što znači da nije posetio lekara kada je bilo potrebno, ili dobio odgovarajuću dijagnostiku ili terapiju.

S druge strane, piše u saopštenju, starije osobe u Srbiji pružaju veliku podršku drugima.

Starije žene koje, u poređenju s muškarcima iz iste starosne grupe, ali i s mlađim ženama i muškarcima, dnevno utroše najviše vremena na brigu o drugima, te predstavljaju “posebno važan resurs za podršku porodici”.

Položaj i blagostanje starijeg stanovništva zavisi od položaja kakav su imali na tržištu rada dok su bili mlađi.

Zbog toga Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija upozorava na dva problema koji današnjem radnom stanovništvu stvaraju osnovu za visok rizik od siromaštva i socijalne isključenosti, kada bude ostarilo.

Nezaposleno stanovništvo je izloženo visokim rizicima od siromaštva (48 odsto), znatno višim od proseka za opštu populaciju (25,5 odsto).

Visoka nezaposlenost pogađa mlade, posebno mlade žene, niže obrazovano stanovništvo i pripadnike ranjivih grupa – Rome, osobe s invaliditetom i druge.

U porastu je čak i siromaštvo zaposlenih, a posebno samozaposlenih osoba kod kojih je stopa rizika od finansijskog siromaštva trostruko viša (32,4 odsto), nego kod onih koji su formalno zaposleni kod poslodavaca (9,0 odsto).

(Izvor: Komentator.rs)

Comments

comments