Društvo

SRBIJAGAS: Bajatović podelio pare ortacima, gasovodi stoje nezavršeni!

Srbijagas još od oktobra prošle godine ne dostavlja informacije o tome koliko je kilometara gasovoda plaćeno, a koliko izgrađeno. Predstavnici nadležnih institucija ćute, iako je vrednost ugovorenih poslova jednaka vrednosti gotovo pet kliničkih centara poput onog u Nišu!

U izgradnju Kliničkog centra u Nišu uloženo je 50 miliona evra. Prema istraživanju Insajdera, najmanje 240 miliona evra iznosi ukupna vrednost ugovora koje su predstavnici Javnog preduzeća “Srbijagas” potpisivali od 2007. do 2012, tako što su privatnim firmama poslove izgradnje mreže gasovoda davali bez tendera. Gotovo svi ugovori su potpisani nakon 2008, kada je na čelo “Srbijagasa” došao funkcioner SPS-a Dušan Bajatović.

Iako je reč o investicijama velike vrednosti, i iako se minus u poslovanju tog javnog preduzeća poslednjih godina bez debate pokriva iz državnog budžeta, nadležne institucije deluju potpuno nezainteresovane da utvrde šta se dešava sa projektima izgradnje gasovoda, šta je potrošeno a šta izgrađeno.

PROČITAJTE JOŠ: ŽENA MINISTRA STEFANOVIĆA NE ZNA ZA GRANICE – 7000 EVRA ZA TORBICE!

Novinari Insajdera već nekoliko godina istražuju poslove izgradnje mreže distributivnih gasovoda u Srbiji, koji bi trebalo da dovedu gas do krajnjih potrošača – pre svega građana.

Kako smo do sada utvrdili, u pojedinim slučajevima rokovi su probijeni, gasovodi nezavršeni, uz uvećanje prvobitno ugovorene cene, koja je inače uglavnom bila znatno veća od predviđene programima lokalnih samouprava.

“Strateški partneri” Srbijagasa

Novinari su mehanizam dodeljivanja poslova privatnim firmama na izgradnji distributivnih gasovoda otkrili u oktobru 2013. godine.

Još tada je Ljiljana Hadžibabić iz nadležne državne institucije – Agencije za energetiku izjavila da je i sama Agencija upozoravala direktora Srbijagasa, Bajatovića da ne može da izbegava tender tako što će jednostavno proglasiti privatne firme strateškim partnerima, ako te firme ništa ne ulažu i ne snose rizik. Da bi ceo posao bio zakonit nije bilo dovoljno ni to što je reč o trojnim ugovorima – svaka lokalna samouprava na čijoj se teritoriji gradi gasovod takođe je proglašavana za strateškog partnera, predstavnici lokalnih samouprava su stavljali svoj potpis na ove ugovore, iako za to nije bilo realnog osnova jer celu investiciju gradnje gasovoda plaća Srbijagas.

Državna revizorska institucija je takođe konstatovala da nije bilo osnova da Srbijagas dodeli ove poslove mimo Zakona o javnim nabavkama, a Tužilaštvo za organizovani kriminal već godinama vodi predistražni postupak u kojem između ostalog prikuplja podatke „o jednom broju opština u kojima je vršena gasifikacija“. Na pitanja o napretku u ovom postupku, koje su novinari Insajdera postavili nekoliko puta u prethodnim godinama, Tužilaštvo je otkrilo da je predistražni postupak pokrenut na osnovu tri krivične prijave sa istovetnim navodima – jedna je anonimna, a dve su podnele nadležne državne institucije – Antikorupcijski tim Ministarstva energetike i Agencija za borbu protiv korupcije.

U međuvremenu su pojedini članovi Nadzornog odbora Srbijagasa pokušali da provere o čemu se radi i šta je plaćeno, a šta izgrađeno.

Predmet analize koju su u aprilu 2015. sproveli tadašnji predsednik Nadzornog odbora u ostavci Milivoje Miletić i nezavisni član Zoran Janković bio je konkretno ugovor o gasifikaciji Grocke.

Na osnovu podataka koje im je dostavio pomoćnik generalnog direktora Srbijagasa za ekonomiju Milan Zdravković, Srbijagas je do 2015. uplatio privatnoj firmi Milenijum tim 16.148.044 evra, odnosno polovinu od ugovorene cene za gasifikaciju Grocke, iako je bilo izgrađeno manje od trećine gasovoda.

Novinari Insajdera su u međuvremenu utvrdili da su probijeni rokovi za završetak gasovoda i u drugim gradovima i opštinama – Smederevo, Pančevo, Batočina, neki su od primera.

Od Vlade do Vlade, od novembra do novembra…

Imajući sve ovo u vidu, kao i činjenicu da je vrednost ugovorenih poslova jednaka vrednosti pet kliničkih centara poput onog u Nišu, novinari Insajdera su u novembru prošle godine postavili pitanje predsednici Vlade Ani Brnabić u vezi sa ovim poslovima Srbijagasa.

Na pitanje da li je Vlada Srbije kontrolisala realizaciju ugovora o gasifikaciji gradova i opština koju finansira Srbijagas, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla samo da veruje da su to dobri projekti jer je gas ekološki energent.

Takođe je rekla da ona ne može da “drži u glavi” detalje svakog “tako malog projekta” u Srbiji i uputila nas, javno, da pitanja pošaljemo na njen kabinet.

Novinari Insajdera su već sutradan ujutro, 29. novembra prošle godine uputili pitanja na kabinet predsednice Vlade, uz informacije o tome koje su sve nadležne institucije potvrdile istraživanje Insajdera, sa molbom da nam Vlada kao osnivač Srbijagasa dostavi podatke o tome koliko je gasovoda do sada, po isteku rokova izgrađeno, a koliko plaćeno.

PROČITAJTE JOŠ: ISIDORA BJELICA I PAJKIĆ DOBILI 350 000 IZ BUDŽETA BEOGRADA!

U poslednjih pet meseci više puta smo kontaktirali predstavnike službe za medije predsednice Vlade sa pitanjem kada možemo očekivati bilo kakav odgovor na našu molbu. Uprkos svemu tome, odgovor na mejl upućen predsednici Vlade Srbije 29. novembra prošle godine do danas nismo dobili.

Ministar energetike i funkcioner SPS-a Aleksandar Antić na tu funkciju je stupio u aprilu 2014. godine. Pre njega je Ministarstvo energetike vodila funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović.

Iako je Zorana Mihajlović još 2013. u intervjuu iznela brojne sumnje u vezi sa poslovima gasifikacije, a zatim čak podnela i krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, njen naslednik na toj funkciji Aleksandar Antić sa celim slučajem, sudeći po njegovoj nedavnoj izjavi, nije upoznat.

Na pitanje novinarke Insajdera da li je kao ministar energetike proveravao koliko je kilometara izgrađeno za novac koji je Srbijagas isplatio privatnim firmama, Aleksandar Antić je u martu ove godine rekao da „na zna napamet te elemente“, kao i da mu konstatacija da Srbijagas plaća i poslove koji nisu završeni, na šta su Vladu Srbije upozoravali i članovi Nadzornog odbora tog Javnog preduzeća, „ne zvuči logično“.

Antić se u vezi sa ovim slučajem do danas nije ponovo oglasio. Novinari su njegovoj službi za odnose sa medijima uputili pre nekoliko dana zahtev za intervju na ovu temu. Za sada nismo dobili nikakav odgovor iz Antićevog kabineta.

Vlade se menjaju, mehanizam isti

Na čelu Javnog preduzeća Srbijagas od 2008. nalazi se funkcioner SPS-a Dušan Bajatović, već poznat po tome što ne odgovara na pitanja novinara, čak ni po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja.

Bajatović je međutim poslove sklapao uglavnom uz saglasnost Vlade – prvo Vlade Mirka Cvetkovića, zatim Vlade Ivice Dačića, od kada datiraju poslednji ugovori o gasifikaciji koje je Srbijagas potpisao, a do kojih su novinari uspeli da dođu.

PROČITAJ JOŠ: (VIDEO): GAĐAO VUČIĆEVU SLIKU JAJIMA – POLICIJA GA UHAPSILA!

Bajatović je međutim ostao na funkciji i nakon što je Vladu formirao Aleksandar Vučić, a na funkciji direktora Srbijagasa zadržala ga je i predsednica Vlade Ana Brnabić. Svi ranije potpisani ugovori nastavili su da se realizuju, bez uvida javnosti.

(izvor: insajder.net, Irena Stević)

Comments

comments