Društvo

Srećom, ne razmišljaju svi u SPC kao Irinej: “Podržavamo svakog građanina da izrazi svoje mišljenje”

Demokratija podrazumeva različitost mišljenja, ali i jednaka prava svih da ta mišljenja izraze, ne argumentima sile već silom argumenata, rekao je u vaskršnjem intervjuu za Jedinstvo, vladika raško-prizrenske eparhije Teodosije.

Osim o pitanjima vere i Vaskrsa, govorio je i o građanskim i opozicionim protestima u srpskim gradovima.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) PRODAJA KOMERCIJALNE BANKE: ŠTETA ZA DRŽAVU VIŠA OD 250 MILIONA EVRA!

Na pitanje urednice ovog lista Rade Komazec o tome da, kako je rekla, u vreme vaskršnjeg posta, na ulicama prestonice „vidimo polarizaciju i razjedinjenost srpskog naroda“, upitavši da li je moguće stranačko nadmetanje pretvoriti u viteško takmičenje i da, bez obzira na stranačke podele, svi budemo jedno i zajedno u tajni Hristovog Vaskrsenja, vladika je odgovorio da dok crkva podrazumeva jedinstvo u ljubavi i stalno poziva narod da se ocrkveni i ujedini, i to ne oko neke prolazne ideologije ovog sveta, već oko večne istine spasenja, u svetu kojem živimo „postoje drugačija pravila nego u Crkvi“.

„Sprečavanje slobode izražavanja političkog mišljenja, kao i bilo kakva upotreba sile nisu put ka rešavanju problema, već otvaraju nove rane na ionako izranjavanom telu srpskog naroda. Zato Crkva poziva na jedinstvo u duhovnom smislu, ali istovremeno podržava slobodu svakog građanina da slobodno izrazi svoje mišljenje i mirno se bori za bolje sutra i njih i svoje dece“.

PROČITAJTE JOŠ: PRETNJE NOVINARIMA NA KOSMETU POSLE VUČIĆEVIH IZJAVA

„Zato Crkva poziva na jedinstvo u duhovnom smislu, ali istovremeno podržava slobodu svakog građanina da slobodno izrazi svoje mišljenje i mirno se bori za bolje sutra i njih i svoje dece“, naglasio je takođe Vladika Teodosije.

Vladika je poručio da će crkva uvek iskazati čvrst stav ukoliko bude bilo kakvog pokušaja, kako je rekao otuđenja pravoslavnih svetinja od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te da se istorija ne može menjati politički.

„Naše je da nastavimo naš trud i nastojanja u očuvanju srpske pravoslavne baštine na Кosovu i Metohiji kao delu Srbije i u tom smislu bilo kakvi pokušaji da se naše svetinje otuđe od našeg naroda i Crkve neće ostati bez našeg čvrstog stava da se istorija ne može menjati politički. Ostajemo u nadi da će civilizovani svet razumeti našu brigu i pomoći nam u očuvanju naših svetinja koje su istovremeno važne i za celo čovečanstvo, kao deo svetske kulturne baštine“, kazao je vladika Teodosije Jedinstvu.

PROČITAJTE JOŠ: UŽIČANI NE ODMARAJU NI TOKOM PRAZNIKA: PROTESTI SE NASTAVLJAJU 2. MAJA

(izvor: kossev.info)

Comments

comments