Društvo

Srpski preduzetnici traže smanjivanje ionako malih plata domaćih radnika?!

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) oštro je danas kritikovao pojedine preduzetnike iz tog grada zbog izjava iz kojih se može zaključiti da se zalažu za smanjenje plata radnika.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI SAD DONIRAO 1.400.000 ZA AJU JUNG

„Pojedini zrenjaninski preduzetnici negoduju zbog visine zarada koje radnicima isplaćuju u nemačkoj kompaniji Drekslmajer i navode da ih zbog tih, većih plata, napušta sve veći broj radnika, kao i da velike kompanije imaju privilegije u odnosu na male. S obzirom na uslove i intenzitet rada plate u Drekslmajeru nisu uopšte visoke, nego su plate u drugim preduzećima skandalozno niske“, poručio je ZSF.

Preduzetnik iz Zrenjanina Dragan Vidaković izjavio da nije reč samo o Drekslmajeru (na slici iznad), nego uopšte o svim velikim kompanijama.

PROČITAJTE JOŠ: PREVAZIŠLA I MAJU GOJKOVIĆ: POSLANICA NADA PRISTUPILA ŠESTOJ STRANCI!

“Vidaković (na slici ispod) je jedan od najgorljivijih pristalica inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv u Petrovgrad, bez referenduma i saglasnosti njegovih stanovnika“, podsetio je ZSF i ocenio da „nova srpska buržoazija“ dobro razume da su nadnice i profit u nepomirljivom sukobu.

Dodaje se da „njima ne pada na pamet da radnike zadrže u svojim preduzećima, tako što će im povećati plate i poboljšati uslove rada, već traže da se smanje plate u drugim reduzećima, i da se tako u Zrenjaninu proizvede socijalna katastrofa“.

Ovome još samo može da se doda zaključak: neki srpski privrednici očigledno ne shvataju da princip slobodnog tržišta znači da radnici mogu da odu u drugu firmu, ako im ponudi veću platu. Umesto da kukaju i pričaju ovakve gluposti, treba da probaju da svojim radnicima ponude veće plate i bolje uslove rada, pa će oni verovatno onda pre izabrati da ostanu na poslu, nego da traže drugi…

PROČITAJTE JOŠ: BAHATO: SNS-OVAC ZA DAN ZALJUBLJENIH ŽENI POKLONIO MESTO U NADZORNOM ODBORU!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments