Politika

Šta je gore: Vučić koji je nedorastao svojoj funkciji ili njegovi glupi savetnici?!

Daleko od toga da se Vučić izveštio u diplomatskom govoru. To je pomalo čudno, s obzirom na to da su “eksperti” uvereni da je neko dobro radio sa Vučićem u tranzicionom periodu između njegove radikalske prošlosti i predsednika kakvog imamo danas.

Naime, u razgovoru za madridski “El Pais”, Aleksandar Vučić je izrekao nekoliko rečenica koje, najblaže rečeno, nisu smele da mu izađu iz usta. Između ostalog, Vučić je olako okvalifikovao Dance kao naciju koju Srbi baš i ne vole, rekavši: “Rusi, kao i Španci, poštuju naše teritorijalno jedinstvo. Ako dođete u Srbiju i pitate koga preferiraju, Špance ili Dance, 90% će reći Špance. To ima veze sa kosovskim pitanjem.”

PROČITAJTE JOŠ: “LEPOTA”: NE ZNAMO DA LI JE VULIN GORI KAO MINISTAR ILI KAO PISAC…

Čini se da je Vučić nasumično i bez jasnog razloga u poslednjoj sekundi odabrao da Dansku stavi u kontekst nepopularne zemlje u Srbiji, ali to što verovatno nije imao nameru da bilo koga uvredi, ne čini njegovu grešku manjom. Naprotiv, govori o njegovoj nezrelosti i tome da je nedorastao funkciji na kojoj se nalazi, uprkos tome što je već šest godina najuticajnija politička ličnost u Srbiji. Za nekog ko se bezmalo svake nedelje sastaje sa stranim zvaničnicima, neoprostivo je da u ime građana Srbije daje vrednosne sudove koji ni na koji način nisu potvrđeni, niti potkrepljeni dokazima, poput ovog da Srbi vole Špance više od Danaca, a zbog Kosova.

A, s druge strane, ako je predsednik Vučić ipak sasvim namerno odabrao da ukaže na srpsku favorizaciju Španske nad Danskom zbog toga što je tada bila u toku ministarska sednica Saveta Evrope u Elsinoru (Danska), na kojoj je Dačić žustro osporavao mogućnost pokretanja procedure za članstvo Kosova u Savetu Evrope, tek je onda neophodno osuditi ovakav predsednikov rečnik. Vučić možda ne stiže da isprati sve informacije, ali Danska je baš nedavno Srbiji ponudila pomoć pri uvođenju sistema socijalnih karata. Tom prilikom, ambasador Kraljevine Danske u Srbiji, Anders Hougard, preneo je ministru za rad i zapošljavanje Zoranu Đorđeviću poziv da se sastane sa svojim resornim kolegom u Danskoj. Osim toga, u Pančevu se trenutno održava Bijenale umetničkog dečjeg izraza, manifestacija koja ima međunarodni karakter, a čiji je gost-domaćin upravo Ambasada Danske u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: NE ZNA SE DAN “AERODROMSKE” SEDNICE U NIŠU: SNS SHVATIO DA NEMA DOVOLJNO GLASOVA?!

Ako njegovi savetnici i ne stižu da ga obaveste o novijim vestima, predsednik Vučić, čija se politika danas zasniva na evropskom putu Srbije (tako on sam kaže), morao je znati da je protekle godine obeležena stogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Danske, kao i da Srbija ima podršku Danske na putu ka članstvu u EU.

Konačno, ako je Vučić imao nameru da se za španski dnevnik zahvali na tome što Španija nije priznala nezavisnost Kosova, to nije morao i nije smeo da učini uvredom na račun druge države – pogotovo s obzirom na činjenicu da i sam danima govori o potrebi da se problem Kosova reši zbog budućnosti mladih generacija ljudi u Srbiji. U svetlu potrebe za iznalaženjem rešenja za “kosovski problem” koju on ovih dana neprestano ističe, problematična je i kontradiktorna Vučićeva izjava da je u Srbiji “dobro primljeno” to što se španski premijer Marijano Rahoj (na slici ispod) nije pojavio na samitu EU- Zapadni Balkan u Sofiji, a zbog prisustva kosovskih lidera. Ovo ne zvuči kao izjava nekog ko traži rešenje za kosovski problem – a, ponovo, nije ni adekvatan način da se pohvali premijer države, pa makar i ako razgovarate sa novinarom iz te zemlje. Sve ovo liči na jedan amaterski nastup jednog predsednika sa Balkana.

I, na kraju, Vučić, ako je već rekao da je Rahoj “veoma popularan” u Srbiji, onda nije nikako smeo da doda “iako ga verovatno nije briga”. Ovakva vrsta šale sasvim sigurno ne priliči ni težini teme, ali ni rečniku jednog državnika. Šta li rade svi ti savetnici (kojima ne znamo imena)?

PROČITAJTE JOŠ: “DOK SU DRUGI BILI U ROVU NA -15, VUČIĆ JE OD DRŽAVE UZEO STAN”!

(izvor: autonomija.info)

Comments

comments