Društvo

Šta sve sme da nam radi nova komunalna milicija?

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o komunalnoj miliciji kojim su predviđena njena veća ovlašećenja i koji omogućava obrazovanje komunalne milicije i u opštinama, a ne samo gradovima što je do sada bio slučaj. Komunalni milicajci moći će da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila, kao i da obavljaju određene poslove u civilu.

Uprkos ranijim obećanjima predstavnika vlasti da bi trebalo ograničiti ovlašćenja komunalnim policajcima, novim zakonom o komunalnoj miliciji njenim službenicima predviđa se suprotno.

Loading…

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje – video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva. Zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju uniformisani, ali po pisanom nalogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

U tekstu predloga ovog zakona bilo je navedeno da će komunalna milicija, osim dosadašnjih zadataka, pružati i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave. To znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode…

Još jedna od novina u ovom zakonu predlogu je i promena imena komunalna policija u komunalna milicija i to zbog nedavnih izmena Zakona o policiji kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva „policija”, imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

PROČITAJTE JOŠ: “VLAST U SAMO 6 MESECI OVE GODINE POTROŠILA 608 MILIONA NA BIA I 1,2 MILIJARDE NA VOJSKU I POLICIJU”!

Predviđeno je da se komunalna milicija finansira iz lokalnih budžeta.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je tokom obrazlaganja zakona rekao da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu ista. On je naveo da komunalni milicajci prolaze teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca.

Vlada Srbije: Preuzimanje odgovornosti za komunalni red
Nakon usvajanja Predloga zakona o komunalnoj miliciji na sednici Vlade, saopšteno je da će ovakav zakon omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

PROČITAJTE JOŠ: “SAMOODBRANA” PO PRVI PUT PRED GRAĐANIMA U KRAGUJEVCU?

Kako je tada ocenio ministar Ružić, nova ovlašćenja komunalnoj policiji usledila su zbog „dosadašnje prakse”.

“Tako je Predlogom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, a najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje su zbog neovlašćenog odvoženja ili istovara zemlje, šuta, otpada i drugog materijala čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila itd” , navodi Ružić, a prenosi Ministarstvo.

Kako tvrdi, novim zakonskim predlogom unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije, jer je, naveo je on, dodatno pooštrena disciplinska odgovornost, bezbednosna provera komunalnih milicionara i prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, a uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije.

Izmene zakona o komunalnoj policiji predložio je grad Beograd. Kako je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, to je učinjeno kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ POKUŠAVA DA SVOJ KUKAVIČLUK SAKRIJE IZA LAŽNE MUDROSTI”

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments