DruštvoIzbor UrednikaPolitika

“Statusno neutralna zakletva” Tačiju i Kosovu

Srpske sudije položile su zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Četrdeset dvoje sudija i tužilaca tako su integrisani u pravosudni sistem Kosova. Polaganju zakletve prisustvovali su međunarodni predstavnici na Kosovu, uključujući ambasadore.

“Pozdravlјam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da izvršavate funkciju sudija, tužilaca časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike,” rekao je Tači u obraćanju sudijama, navodi se u saopštenju iz kosovskog predsedništva.

Naveo je i da je imenovanje sudija i tužilaca iz nevećinskih zajednica “u putponosti održava multietničku prirodu Kosova”.

“Kosovo je izgrađeno na ustavnim principima, inkluzivnosti, jednakosti i slobodi svakog pojedinca. Kosovo je usvojilo odgovarajuće mere za unapređenje pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, socijalnog, političkog i kulturnog života”, naveo je Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas nakon polaganja zakletve potpisao ukaz o imenovanju 40 sudija i 13 tužilaca iz manjinskih zajednica i istakao da imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija iz manjinskih zajednica predstavlja multietničku prirodu Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se građanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Srpske sudije i tužioci trebalo je da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom 17. oktobra, ali se oni na polaganju zakletve nisu pojavili.

Kancelarija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je tada da su vlasti u Srbiji zatražile odlaganje primene sporazuma.

Ubrzo su i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavili da će se integracija dogoditi tri dana kasnije, odnosno dan nakon kosovskih lokalnih izbora.

Tači je ocenio da je Srbija omela sudije da polože zakletvu kako ne bi dozvolila njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je Tačijeve tvrdnje

Polaganje zakletve zakazao je konačno predsednik Kosova Haškim Tači, ali je datum pomerio za još jedan dan.

Statusno neutralna zakletva

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine, nakon čega je iz beogradskog pregovaračkog tima poručeno da uz ovaj sporazum postoji i “prateći sporazum koji razrađuje sve detalje”, te da “ni na jednom mestu, nema ni grba, ni naziva ‘Republika Kosovo'”.

Naveli su i da će srpske sudije polagati “statusno neutralnu zakletvu”, odnosno “posebnu vrstu zakletve koja neće biti ista kao zakletva koju polažu sudije kosovski Albanci”

(izvor: kossev, insajder.net)

Comments

comments