Politika

Studentski protest – arena za nadmetanje Lutovčevog, Vučićevog i Đilasovog omladinca!

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će studenti koji žive u studentskim domovima u Beogradu morati da se isele, kolone studenata s raznih delova grada sjatile su se sinoć ispred Doma Narodne skupštine.

Mnogi su to okarakterisali kao budjenje studenata, te se nadali da će mladi pokrenuti masovne proteste i promene, kao što je bilo tokom 90-ih i tadašnjih studentskih protesta.

No, već danas, na protestnom okupljanju koje je sinoć zakazano za 10 sati ujutru, na ulicama je bilo neuporedivo manje studenata, a već su među njima nastale podele i to pod vođstvom stranačkih omladinaca.

Kao neformalni predvodnik studentskog protesta sinoć se nametnuo Stefan Ninić, omladinac Demokratske stranke i njenog predsednika Zorana Lutovca. No, u vođenju pregovora oko zahteva protesta, preduhitrio ga je jedan drugi stranački omladinac, iz tabora SNS-a, koji je otišao na pregovore sa Vučićem.

Milan Savić, student koji je “pregovarao” sa predsednikom države u ime svojih kolega, nalazio se na listi Srpske napredne stranke kao kandidat za narodnog poslanika, a u sledećem sazivu Narodne skupštine gledaćemo ga kao poslanika.

Njegove “pregovore” osudio je veći deo studenata koji su bili na ulici, a Stefan Ninić ih poništio svojim nastupom i preuzeo dirigentsku palicu u ime Saveza za Srbiju.

Već sutradan, na protestu koji je najavljen za 10 časova, pojavilo se svega nekoliko desetina studenata koje je omladinac DS uspeo da okupi.

Većina studenata na ulici na pitanje o političkom usmerenju protesta insistirala je na tome da politika nije deo tog skupa i izjasnili su se kao apolitični.

Ovaj sukob Savića i Ninića, zarad  publiciteta, koštao je studente njihove dalje političke aktivnosti i demotivisalo ih da izađu već sutradan na proteste.

Inače, Savić je i bivši predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Sada je predsednik SKONUSA (studentske konferencije) Omladinske univerzitetske organizacije i kao što je rečeno, poslanik ispred SNS-a. Mnogima je poznat i po tome što svake godine kod Gorana Vesića u Skupštini Beograda organizuje bal na kojem se skupljaju paketići za decu sa Kosova i Metohije.

Borba oko preuzimanja novonastalih studentskih protesta nije preskočila ni Novi Sad gde je dirigentsku palicu preuzeo omladinac Dragana Đilasa.

Brajan Brković bio je jedan od aktivista prethodnih protesta “1 od 5 miliona”, nakon čega se priključio Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa. Tu je brzo avanzovao, pa mu je povereno da vodi stranački odbor u Novom Sadu, što je rezultiralo nezadovoljstvom tamošnjih članova koji su smatrali da mladi Brković nema kredibilitet za tako visoku poziciju. Neki od njih su zbog toga, revoltirani, napustili stranku.

Ovaj ambiciozni mladić danas je predvodio proteste studenata u Novom Sadu i tom prilikom dokazao tvrdnje naših sagovornika, a to je da su studenti ponovo prevareni. Naime, kako nam navode pojedini studenti koji su sinoć prvi istrčali na ulicu da protestuju, njihov protest, pokrenut sa jasnim ciljem, preuzeli su stranački omladinci koji ih sada usmeravaju ispod zastava stranaka Saveza za Srbiju.

Comments

comments