Politika

Sudbina niškog aerodroma poznata sledeće nedelje – protesti se nastavljaju!

Udružena niška opozicija poziva na “beskompromisni otpor” i protest u danu kada gradski odbornici budu odlučivali o sudbini naše vazdušne luke “Konstantin Veliki”. Datum i vreme protesta, kažu, prepuštaju naprednjačkim odbornicima da izaberu.

Iako datum “istorijske sednice” o aerodromu još nije poznat, 10 opozicionih niških partija navodi da je spremno za svaki datum i “zakazuje” protest ispred Skupštine grada.

PROČITAJTE JOŠ: ANIN “NAJTEŽI” DAN – KAKO JE PREMIJERKA PLJUNULA NA USTAV, ZAKONE I MORAL

Režimski odbornici dobili su nalog od svog partijskog šefa, a odbornici niške opozicije poručuju im da poslušaju jasan stav svojih sugrađana, jer račune polažu upravo njima. To ćemo im i staviti do znanja u gradskom parlamentu – na sednici, ali i ispred njega – na ulici, sa građanima. Odlučni smo i rešeni da ovu borbu dobijemo i da naše zajedničko i jasno “NE OTIMAČINI!“ bude početak kraja naprednjačkog režima i samovolji u Nišu – saopštava opozicija.

“Aerodromsku aferu” opozicija naziva “teškim nasrtajem korumpiranog naprednjačkog režima” na Niš, koji bi, zarad svog plena, kako kažu, da žrtvuje niški aerodrom. Sve to zahteva organizovani zajednički odgovor Nišlija, navodi udružena opozicija. Dodaju i da se “bitka protiv poklanjanja aerodroma” mora dobiti i na “političkom terenu”.

Podržavamo odlučnost građanskih aktivista i organizacija u borbi protiv otimanja niškog aerodroma, kao i hrabre pojedince koji su u javnosti iznosili istinu potkrepljenu stručnim analizama. Pozdravljamo i stav da je političko delovanje jedino koje može dati rezultate u očuvanju interesa građana i u sprovođenju reformi sistema do dna urušenog od strane naprednjačke vlasti. Zato je važno da borbu zajedničkim snagama, na svim frontovima i sa našim sugrađanima, nastavimo na terenu na kojem je možemo i dobiti, političkom – naglašava opozicija.

PROČITAJTE JOŠ: HRTKOVCI – PIROVA POBEDA VUČIĆA I ŠEŠELJA, BRUTALAN PORAZ DRŽAVE I NARODA

Iza najavljenog protesta zajedno stoje: Demokratska stranka, Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Niška inicijativa, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Socijaldemokratska stranka.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su “sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž”. Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, “dezinformacija interesnih grupa”, a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Niški SNS saopštio je da Vučić dolazi u Niš 25. aprila, a da će sednica Skupštine grada biti posle 1. maja.

Sednica Skupštine grada Niša na kojoj će se odlučivati o sudbini niškog aerodroma biće održana sledeće nedelje. Ovo nam je potvrdio Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša koji nije mogao da precizira datum jer to zavisi od dogovora sa odborničkim grupama.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) DOKAZ DA VUČIĆU TREBA MEDICINSKA POMOĆ?!

Do kraja ove nedelje bi trebalo da okupimo sve predstavnike odborničkih grupa i zakažemo datum održavanja sednice sledeće nedelje – rekao nam je Rajković.

Sednica Skupštine grada Niša (na slici ispod) na kojoj bi trebalo da se odlučuje o tome da li će Grad pokloniti aerodrom „Konstantin Veliki“ republici ili ne je već jednom zakazana, ali je ubrzo otkazana pod pritiskom javnosti.

Na sednici bi odbornici trebali da se izjašnjavaju po ovoj tački, ali kako to je još nepoznanica. Neke organizacije zagovaraju javno glasanje.

(izvor: juznevesti.com, gradjanin.rs)

Comments

comments