SvetZabava

Tajno oružje Barselone je sada u Arsenalu. A za njega nikad niste ni čuli!

Raul Sanlehi. Ovo ime ništa ne znači mnogima koji se smatraju upućenima u fudbal. Ali radi se o 48-godišnjaku koji je poslednjih 14 godina za Barselonu jednako važan kao Leo Mesi.

U klub ga je 2003. doveo tada novi predsednik Đoan Laporta. Sanlehi je bio zadužen za “merchandising”. Ali brzo je dokazao da mu daleko bolje od plasmana dresova ide pregovaranje oko dovođenja onih koji te dresove nose i zaista “prodaju”.

Sanlehi nije bio Barcelonin sportski direktor, jer tu su funkciju za vreme njegovog boravka u klubu obavljali Ćiki Begiristain, Andoni Zubizareta, a sada je to Robert Fernandez, dok deo poslova iz tog delokruga završava glavni menadžer Pep Segura.

Ali, bio je “direktor fudbala”. Doslovno prevedeno ime funkcije zvuči nespretno i ne otkriva šta je zaista radio u Barseloni ni koliko je za nju značio.

Bio je nezamenjiv operativac za realizaciju transfera, koji je pod tri predsednika (Laportom, Roselom, Bartomeuom) bio zadužen za uspešno okončanje pregovora prilikom kupovine igrača.

Zlatan Ibrahimović, Dani Alves, Samuel Eto’o, Gerard Pike, Ivan Rakitić… Sve njih je u Barcelonu doveo Sanlehi. Ipak, na dva je posla posebno ponosan.

Luisa Suareza 2014. doveo je iz Liverpoola za 81 milion eura, kao najskuplje pojačanje u istoriji. Urugvajac se od tada isplatio sa čak 126 golova u 164 nastupa.

Tri godine ranije napravio je posao života kada je Realu ukrao Nejmara. Barselona je to skupo platila, ne samo zbog 90 miliona odštete i padom predsednika Rosela nego i Brazilčevim ružnim odlaskom.

Ali, s obzirom na to da je PSŽ platio 222 miliona evra, Barselona je i ovim Sanlehijevim poslom bila u debelom plusu.

Ovakva “igračina”, koja je spojila trozubac MSN, danas menja klub i potpisuje za Arsenal, u sklopu velikog kadrovskog jačanja Topdžija u kancelarijama.

Sanlehiju se očito jako žurilo da prihvati novi posao, jer ugovor s Barselonom trajao mu je do petka. Ipak, u London je došao četiri dana ranije.

Novog Arsenalovog glavnog pregovarača u klubu već čeka Sven Mislintat (45), novi šef skautske službe. Došao je iz Borusije Dortmund, gde je u 11 godina otkrio Roberta Lewandowskog, Osmanea Dembela, Pjer-Emerika Aubamejanga i Shinđija Kagavu.

Arsenal od njih dvojice očekuje da odmah krenu u slaganje taktike za zimski prelazni rok.

Sanlehi će prvo pokušati da nagovori Sančeza i Ozila na ostanak, ali bez obzira uspelo mu to ili ne, čeka ga veliki izazov, onaj na kojem je Arsenal do sada redovno padao – dovođenje najboljih svetskih igrača.

Comments

comments