Društvo

Telekom ne isplaćuje građanima dividende zbog kupovine Kopernikusa, država uskraćena za 5 milijardi!

Teško će iko uspeti da ubedi oko 4,8 miliona građana Srbije, koji poseduju besplatne akcije Telekoma Srbija, da postoji neki drugi razlog što ove godine neće dobiti ni dinar na ime dividende od dobiti iz 2018, od onog da je „njihove“ pare neko već potrošio na kupovinu Kopernikus tehnolodžija, Avkoma, Radijus vektora i još nekoliko manjih kablovskih operatora, piše u ovonedeljnom broju nedeljnik NIN.

„Za njihovu je kupovinu do sada najprofitabilnija državna kompanija krajem prošle i početkom ove godine potrošila više od 300 miliona evra – Kopernikus je plaćen 195 miliona, Radijus vektor 108 miliona, a Avkom 12,5 miliona evra“, podsetio je taj nedeljnik.

Loading…

Navedeno je da će i država, kao većinski vlasnik Telekoma, koja poseduje 58 odsto akcija, ove godine ostati uskraćena za četiri-pet milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST SREMNA NA NEKE USTUPKE, OPOZICIJA TRAŽI SMENU GOJKOVIĆEVE!

Telekom je, kako piše NIN, godinama unazad „lavovski“ deo profita uplaćivao u državnu kasu, a 2016. „častio“ je državu sa rekordnih 8,9 milijardi dinara. Za četiri godine, od 2014. do 2017. Telekom je u vidu bruto dividendi akcionarima državi i gradjanima isplatio skoro 40 milijardi dinara ili više od 330 miliona evra.

„Za 4,8 miliona gradjana, od kojih većina poseduje po 31 akciju, ima još loših vesti“, ukazuje nedeljenik i navodi da iz dobro obaveštenih izvora bliskih Vladi Srbije i upravi Telekoma NIN saznaje da je već izvesno da ni naredne godine, a po svemu sudeći ni 2021. neće biti isplate dividende.

Vlada Srbije je, kako se ističe, odustala od zahteva da Telekom više od polovine ostvarenog profita uplati u budžet, a Nadzorni odbor kompanije predložio je Skupštini akcionara, u kojoj država ima većinu, da na sednici 26. juna donese odluku da sav profit ostane na računima Telekoma kao nerasporedjena dobit.

Izvori NIN-a otkriju da je strategija Vlade i Ministarstva finansija da se narednih par godina ne isplaćuje dividenda Telekoma, dok se nivo duga ne smanji na podnošljiviji nivo.

PROČITAJTE JOŠ: POBEDA RADNIKA PTT U BORBI PROTIV PUPS-OVE DIREKTORKE!

„U godini u kojoj se Vlada Srbije hvali najvećom realnom stopom rasta bruto domaćeg proizvoda u poslednjih 10 godina od 4,3 odsto, poslovni prihodi Telekoma su povećani za manje od jednog procenta, sa 88,2 na 88,7 milijardi dinara. Prihodi su, dakle, rasli upola sporije od potrošačkih cena, a da zlo bude veće, zbog osetnog povećanja poslovnih rashoda (sa 75,9 na 79,8 milijardi) neto dobit je smanjena za više od 30 procenata, sa 14,5 na 10,2 milijarde dinara“, piše NIN.

Dodaje se da je konsolidovani neto dug Telekoma (sa zavisnim kompanijama u Crnoj Gori i BiH) je skoro udvostručen, na oko 770 miliona evra, dok je pre samo godinu, dve bio ispod 400 miliona evra (48 milijardi dinara).

Pogoršan je i „odnos zaduženosti“ koji pokazuje da je neto dug na kraju 2018. bio oko 2,55 puta veći od dobiti pre oporezivanja, amortizacije i kamata (EBITDA), dok je 2016. bio 1,08 puta, a godinu dana kasnije 1,15 puta veći od EBITD-a, navodi nedeljnik i ističe da takav dramatičan rast duga ne može biti ništa drugo do posledica odluke Telekoma da se kod poslovnih banaka zaduži za više od 500 miliona evra zbog kupovine kablovskih operatera.

U odgovorima koje je Telekom Srbija dostavio NIN-u, a u vezi sa njihovim finansijskim rezultatima u prošloj godini, tvrdi se, međutim, da kupovina kablovskih operatora nije negativno uticala na ostvareni rezultat.

PROČITAJTE JOŠ: POČELI DA VRBUJU I PO BOLNICAMA: POZIVNICE ZA VUČIĆEV MITING I U SPECIJALNOJ BOLNICI!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments