Zabava

TOP 10: najbolji lažni Facebook eventovi

Rekapitulacija 2017. ide punom parom. Verovatno ne stižete da pročitate (ili pogledate) sve moguće „naj“ i „top“ liste. Verovatno vam je od toga i mukica, a možda i uživate u svođenju najboljih i najgorih dešavanja, mesta, sadržaja s kojima ste imali dodir. Ali šta je s urnebesnim (onlajn) događajima koji ne postoje, nisu se desili i neće ih biti nigde sem na Fejsbuku?

Fejsbuk, sem za kontakt s prijateljima i neprijateljima, trolovanje, komentarisanje i izbacivanje emocija u vidu frustracije ili ushićenja koristimo i kako bismo bili u toku sa kulturno-društvenim događajima. Skoro svaka institucija, klub, bar, prodavnica ili jednostavno mesto gde se okupljaju ljudi ima svoju fan stranicu i preko nje obaveštava FB korisnike o stvarima koje rade i o događajima koje organizuju. Može se slobodno reći da savremeni, relativno dobro obavešteni, građanin Srbije trasira sopstveni društveni život preko Fejsbuka (koji je kod nas najpopularnija društvena mreža) i njegovih eventova. S jedne strane to je zgodno jer na 2-3 klika dobijete informaciju, a i procenite da li ima dovoljno zainteresovanih (mitsko „going“ and „interested“ koje nas je veoma često odvojilo od sjajnih događaja samo zato jer smo mislili da niko neće doći).

S druge strane, često nam dosta toga promakne zbog inflacije događaja (u daljem teksu: eventova) pa nam Fejsbuk i ne pomogne u izboru. Ali u 2017. smo, čini se više nego prethodnih, videli gomilu urnebesno smešnih lažnih eventova. Da li su bili izazavani našom političkom, kulturnom, infrastrukturnom ili medijskom zbiljom nije toliko ni bitno. Bitno je da smo se grohotom smejali na samu ideju organizatora i činioce iste. Zato, uz želje za srećniju, lepšu i bolju 2018, predstavljamo vam naš skroman izbor najboljih neodržanih (ili lažnih kako god vam više paše) eventova. Rangiranja nema, ali eventova za svačiji ukus ima. I da biste ih lakše našli na FB-u oni eventovi čiji je naslov ćirilični i ovde su navedeni istim pismom. Ova informacija postoji kako ne biste pomislili da je pisac teksta funkcionalno nepismen. I još jedna stvar: svaki event ćemo ilustrovati fotografijama sa Fejsbuka kako biste ih lako prepoznali. Autorima eventova se zahvaljujemo i izvinjavamo na korišćenju istih.

Menjanje virviraka kod hotela Moskva

Event koji organizuje FB grupa pod imenom „Upokojeni brkovi Bogoljuba Karića“ dešava se 30. decembra i taman vam pomaže da se ufurate u prednovogodišnju groznicu. Pošto ste cele godine skupljali Virvirke (ne mislimo na „vojaere“ kako se ovaj izraz tumači u popularnoj „Vujakliji“), male figurice nalik na pse ili vukove koji su se dobijali uz jedno gazirano bezalkoholno piće, vreme je da zamenite duplikate za one koje nemate. Zajedno sa senima bivšeg imidža bivšeg vlasnika „Mobtela“ ispred poslastičarnice gde Vojislav Šešelj naplaćuje slikanje sa fanovima 100 dinara, a ništa onima koji su u maskirnim tonovima. Gde ima bolje i lepše zabave? Verovatno ni na novogodišnjem nastupu Baje Malog Knindže.

NOVOGODIŠNJE KLIZANJE NA FONTANI NA SLAVIJI

Opis eventa „Sve je rečeno, ponesi klizaljke, muziku već imamo“ govori više od hiljadu objašnjenja. Događaj je u samoj novogodišnjoj noći i taman kada završite sa slušanjem jednog od likova sa ove liste ispred Skupštine alkoholisani i u dobrom raspoloženju odete (biće toplo te snega i leda neće biti) do Slavije. Bacite pogled na fontanu u duginim bojama koja će verovatno raditi, vrteti Majkla Džeksona i Pavarotija i samo se bacite u zimske radosti. Čak vam ni klizaljke nisu potrebne pošto će biti debeli plus. A ni kupaće gaće jer fontana je u boji pa niko neće videti vaše intimne delove tela. Fontana na Slaviji plaćena tričavih 1.8 milona evra poreskih obveznika Srbije je veoma inspirativna za autore lažnih FB događaja jer na ovoj listi ima još jedan. Pisac ovog teksta je u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, video skoro istu, ali u parku te joj možete prići i proveriti da li stvarno postoji za razliku od naše gde prilazak mlazevima vode koji „prelivaju“ izaziva lančani sudar. U svakom slučaju, puno sreće ukoliko se odlučite da Novu godinu provedete kod, u, ili na muzičkoj fontani.

MASOVNO NOVOGODIŠNJE KOPANJE BITCOINA NA TRGU (PONETI SVOJ PIJUK)

Ovaj event ide uz aktuelne finasijske novosti iz stvarnog života. Sigurno nema uglednog građanina, ETF studenta iz provincije ili kladioničara koji nije čuo za virtuelnu kriptovalutu čija vrednost je skočila tri puta ove godine. Svako ko ima nekoliko hiljada evra viška odlučio je da kupi „bitkoin“ i čeka. A oni bez para, a sa viškom slobodnog vremena i malim računom za struju, odlučili su da ih „rudare“. Veći deo Srbije nema ni pojma šta rudarenje znači tako da su dobri organizatori ovog eventa odlučili da, u novogodišnjoj noći, objasne pomahnitalom narodu željnom brze zarade još od vremena pokojne Dafine i jakog Jezde kako se to radi. Još jedno zagarantovano zezanje u novogodišnjoj noći, ali organizatori imaju poseban zahtev koji su izneli u opisu eventa a on glasi: Imamo samo dva pijuka (ne odgovaramo za svu štetu nanetu kopanjem) tako da će vam biti veoma nezgodno da pre ili posle kopanja odete na žurku, a i maskenbal u KST-u je prošao. Ovo je celonoćna, čak i celonedeljna praznična zabava, tako da budeti strpljivi i pijukajte dok vas noge drže na Trgu.

GADJANJE VEGANA VIRSLAMA NA DRUGOM BEGEVEGE FESTIVALU

Sada idemo malo u prošlost (ne ružnu kao što bi rekao golman Partizana i Crvene Zvezde Vladimir Stojković – Stojke) i dolazimo do 7. oktobra ove godine. Ovaj event je prava kontrakulturna diverzija, odnosno diverzija u pravom smislu pošto gađanje vegana viršlama predstavlja fizičku radnju. Znamo kako su obožavaoci mesa ovde osetljivi (gotovo kao pravoslavci) tako da je ovaj event, u stvari, većinsko maltretiranje ugrožene manjine. Ipak, sem viršli, a njih neki vegan koji se i dalje lomi može i pojesti, sve spada pod šalu. Volimo kobasice (a i vegane) tako da nam srce nalaže mesto za ovaj event na listi.

Primoravanje hipstera da slušaju Lepog Miću dok se ne opamete

Event koji je organizovao izvesni Gvozden Racić predstavlji prvi ozbiljan izlet u onostrano na ovoj listi. Do sada su događaji bili smešni, nerealni, ali ipak izvodljivi (sem nošenja pijuka po novogodišnjim žurkama mada ako vas neko pusti u enterijer sa istim onda pijuk postaje njegova odgovornost) dok situacija u kojoj bradonja u plavoj košulji zakopčanoj do grla sa tetovažom u geometrijskom obliku sluša pevača rodoljubivih pesama iz Republike Srpske, koji se proslavio višemesečnim boravkom u velikom broju sezona rijaliti programu gde je izgovarao koloplet psovki nepoznatih i Vuku Karadžiću, prevazilazi granice nadrealnog. Mada ukoliko se posluša i jedna pesma Lepog Miće lako se prokljuvi da je čovek sam po sebi onostran. Ipak, ukoliko baš želite da vas ova moralna gromada sa Drine preplavi svojom harizmom dovoljno je da uključite televizor. Njegovo psihotično dranje će vas sigurno podsetiti na neku noćnu moru. S tim u vezi možda ovaj event, kada bi se stvarno desio, i ne bi bio toliko dosadan. „Šta je psihotično i Bogu je drago“, što bi rekla stara etrurska poslovica. A poziv na event, takođe u novogodišnjoj noći, kaže: „ЉУДИ ПРАВОСЛАВНИ ДОБРЕ ВОЉЕ ПОТРЕБНИ ДА ПОМОГНУ АКЦИЈИ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ОСОБА ОМЕТЕНИХ У РАЗВОЈУ ПРИСИЛНИМ МЕТОДАМА“. Milinica.

NAHRANIMO KOMŠIJINE LAVOVE 2017.

Ne smemo biti centralistički i beogradcentrični na ovoj listi te izdvajamo jedan event za manja srBSka mesta kako se naši čitaoci iz drugih gradova ne bi osećali uskraćeni za događaje vezane za njihovo okruženje. Peformans, kako su ga označili na FB-u autori, grupa „VLASI na kvadrat“, dešava se u selu Urovice u Češkoj, ali svojim karakterom može se desiti u bilo kom gradiću, varošici, seocetu a i selendrači. Suštinski, ovo je humanitarna akcija kojoj se misli na životinjsku vrstu uskraćenu medijske i svake druge pažnje: gipsanim lavovima na gastarbajterskim kapijama. Usamljenim životnjicima, jedinim čuvarima velelepnih dvoraca u ušorenom tipu naselja, bila je potrebna pažnja tokom prošle godine, a Vlasi (na kvadrat) su se potrudili da je pruža. Uostalom ovaj, kao i drugi eventovi, ima opis više nego dovoljan za razumevanje karaktera okupljanja: „Ode komša za Beč, a lavovi ostadoše. Pružimo im ljubav i pažnju koju zaslužuju. Nahrani. Pomazi. Nazovi ga Simba.“ Krpu i mast za poliranje u ruku i pravac prva grandiozna komšijina kuća.

OPEN RAVE PARTY BY NADA MACURA

Ukoliko se vozite trolejbusom 40 ili 41 i uđete na stanici kod najstarije ortopedske industrije u južnoj Evropi „Rudo“ između 11 i podneva viđate glavnu junakinju ovog eventa, Nadu Macuru, kako deli sudbinu s narodom vozeći se gradskim prevozom. Pošto se proslavila savetima za slojevito oblačenje zimi, hidrataciju leti i ostalim PR poslovima koje obavlja u beogradskoj Hitnoj pomoći, a što je većina kolega novinara pohvalila pošto je uvek dostupna za svaku vrstu informacija, doktorka Macura se eksterizovano proslavila javnom podrškom aktuelnom predsedniku tokom jedne od stotinu televizijskih emisija koju je vodio legendarni Milomir Marić. Marić, gle čuda, nije pitao predsednika svoje trade mark pitanje („Kada i kako si upoznao Arkana“), ali je moderirao sukob doktorke Macure i Jelene Karleuše oko ljudskih prava i ekonomske situacije u Srbije. Pogađate: doktorka je govorila o Predsedniku kao da je zaljubljena u njega, a Karleuša o svojim prijateljima homoseksualcima u koje je očigledno zaljubljena. Ovaj zaplet, za koji biste logično pomislili da je iz vica, a ne iz javnog medijskog diskursa, lansirao je simpatičnu doktorku te je bila DJ u jednom beogradskom klubu (ovo je bio pravi event ma koliko zvučao lažno). Pošto su tehno rejvovi postali toliko popularni u Beogradu da svaki vikend imamo po bar dva sledeći logičan korak je bila fascinacija rejvera Nadom. Pošto je Nada osoba koja ceni prirodu i boravak u istoj očekivano mesto dešavanja rejva bila je Zvezdarska šuma. Letnje temperature u 2017. su bile nezabeleženo visoke te je poziv na rejv morao da sadrži termin „hidratacija“ i provod bi sigurno bio epski da se stvarno desio. U svakom slučaju Open rave party by Nada Macura ostaje kao jedan od omiljenih lažnih događaja prethodne godine.

REJV NA SLAVIJI

Opet je muzička fontana deo liste, ali ovog puta event je bio političkog sadržaja, pa nismo bili do kraja sigurni da li mu je mesto na listi. No fascinacija srpskog naroda ovim monumentalnim zdanjem nije mogla proći ispod radara pa smo listu morali obogatiti još jednim pominjanjem vodoskoka koji nekada preliva kako bi rekao gradonačelnik. Kako politički? Organizatori su najavili DJ Gorana Vesića, gradskog menadžera, kao hedlajnera što događaju daje društveno-politički kontekst. Fontana je, opet po rečima organizatora, prva rejv fontana u univerzumu što je apsolutno tačno pa je ovo otvaranje muzičke i svetlosne atrakcije na najvećem beogradskom kružnom toku trajalo čak 5 dana, od 1. do 5. jula. Ko nije video fontanu ne može da shvati genijalnost ovog eventa. Ko je video sve mu je i više nego jasno. Samo rejv i prostorno planiranje!

BESPLATAN KURS VLAŠKE MAGIJE KOD BABA JOVANKE, AKO JE JOŠ ŽIVA I PRAKTIČNA PRIMENA ZNANJA STEČENIH NA KURSU VLAŠKE MAGIJE

„VLASI na kvadrat“ su prevazišli sami sebe ove godine sa eventovima, a kruna su ova dva povezana. Opis prvog ide ovako: „Konačno možete da naučite sve tajne vlaške magije od najveće zvezde vlaške magijske scene. Obavezno poneti fotografije osoba kojima želite da naudite“ a event je označen kao „kid frendly“ dok je prirodni nastavak praktične primene imao sledeći opis: „Provera znanja iz bacanja bele i crne vlaške magije na narodnim poslanicima, pošto su ionako nebitni. A gore i ne može da nam bude ako neko zajebe stvar tako da ono…

Naravno, uz nadzor Baba Jovanke, našeg duhovnog velikog vođe.“. No comment dalje na ovu ingenioznost. Oba eventa su među najboljima, ako ne i najbolji. Vreme održavanja: 2. i 11. decembar.

SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA – NA LEDU!

Navikli ste na razne Diznijeve junake na ledu, Mašu i Medveda, dinosauruse i druge življuke. Ali ko je mogao da zamisli Radašina, sina Dragana (sa akcentom) i co. na ledu u fenomenalnoj predstavi o životu u Petlovcu. Event prevazilazi šalu i ulazi u vode ozbiljne performativne umetnosti pogotovo ako u predstavi postoji momenat iz pilot epizode serije kada se Radašin, u sred noći, probudi i u somnabulnom mesečarenju ode do reke i olakša se u istoj. Taj čin, ukoliko ga ima, prevazilazi rad Pine Baš, DV8 i ostalih plesnih grupa, a zasigurno je mnogo zabavniji od Maše i Medveda čak i maloj deci. Za nas, ultimativni pobednik u eventovima zakazanim ove godine.

VAN KONKURENCIJE
Eventovi koji su zakazani ove, a dešavaju se narednih godina.

POMIRENJE ŽARETA I GOCIJA

Znamo za epsku svađu teškaša krajiške scene, legendarnih Žareta i Gocija. Fanovi tuguju zbog njihovog rastanka, a ako ste poreklom iz Like i Krajine ili ste nekada, ne daj Bože, ležali na ortpedskoj klinici na Banjici sigurno ste upoznati sa njihovim opusom. Tračevi da se mire u proleće 2018. potpalili su maštu Krajišnika širom planete. FB grupa „Dok je živa duša Baju će da sluša“ je zato želela da predupredi glasine i odlučila da organizuje svoje pomirenje Žareta i Gocija u prostoru dostojnom ovog događaja – sali za venčanja i krajiška slavlja „Inter Hollywood“ u Surčinu, delu konglomerata svadbenih prostora po prigradskim naseljima koji se ne zaboravljaju i posećuju iznova i iznova, i pri prvim, a i drugim svadbama, krštenjima ili krajiškim okupljanjima gde se nivo emotivnog angažmana i ludila samo može meriti sa PSY festivalima elektronske muzike. Zatefterišite 9. maj sledeće godine i spremite grla. A dok ne dođe proleće poslušajte veliki hit naših vedeta.

https://youtu.be/AV9FVzQ2kJw

LUKASOVE IGRE, #LESCE2022

Ako i dalje budete koristili Fejsbuk 2022. a ne sve popularniji i traženiji Instagram. Ako ostanete verni Acinoj ličnoj karti iako se delimično kompromitovao poslednjih godina onda je opis ovog događaja i više nego dovoljan da odmah posle novogodišnjih praznika počnete sa pripremama: „”Nedelja, 28. avgust, 15 časova i 30 minuta. Lukasijada je period između dve nedelje koje padaju 28. avgusta u 15.30h, a koji se okončava Lukasovim igrama. Sledeće zakazujemo za 28.08.2022. Stavite naočari crne i dođite na Lešće šareno da se družimo, takmičimo u bacanju čaša po kafani i hodu po oštrici noža! Pokušajte da se prvi skinete sa ljubavi! Zaradite na uvijanju tela! Ukoliko niste takmičarski nastrojeni, proverite sa tribina volite li svog partnera dok okolo se kurva! Zvanični hashtag – #Lesce2022. Dobrodošli su svi osim Nebojše Krstića!“. Enough said! Van svake konkurencije.

(izvor: beforeafter.rs)

Comments

comments