Politika

Tužba protiv Vulinove kancelarije već 9 meseci stoji u – fioci!

Devet meseci nakon što je KRIK tužio Vladu Srbije i Kancelariju za KiM zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera na Kosovu slučaj nije odmakao dalje od dodeljivanja sudiji. Posao vredan oko milion evra obavljen je dok je na čelu kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu.

Kada je tokom ranije provere imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ministar Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, sa tim u vezu dovela je javnu nabavku kamera za opštinu Zvečan.

PROČITAJTE JOŠ: MITROVIĆ I REM SE UDRUŽILI PROTIV VUKOSAVLJEVIĆA: POGAĐAJTE KO JE SLEDEĆI MINISTAR KOJI ĆE BITI SMENJEN

Kamere je nabavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju na čijem čelu je u tom trenutku bio Vulin. Posao vredan oko milion evra dodeljen je firmi „DBS Konsel security service“.

Dokumentaciju o spornoj dodeli posla novinarka KRIK-a zatražila je od Kancelarije, ali je iz te institucije odgovoreno da dokumenta nose oznaku „strogo poverljivo“, te da ne mogu biti dostavljena.

S obzirom da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, KRIK je podneo tužbu Upravnom sudu.

Postupak, međutim, nije otpočeo ni devet meseci kasnije.

Prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva pravde predmet je primljen u sud 18. decembra prošle godine, a sledećeg meseca je dodeljen sudiji Jasmini Vukašinović. Nakon toga, međutim, ništa se nije dogodilo.

Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja pokušali smo da dođemo do više detalja o tome koje su sve radnje preduzete u predmetu, međutim, ni na to nismo dobili odgovor.

„Tetka iz Kanade“

Aleksandar Vulin i njegova supruga kupili su u julu 2012. stan i parking mesto u vrednosti od 244.620 evra, piše u ugovoru do koga su došli novinari KRIK-a. Prvu ratu od 40.000 uplatili su u oktobru 2011. i obavezali se da će ostatak novca isplatiti do kraja septembra 2012. godine.

Vulin je pri prijavljivanju imovine Agenciji naveo da je stan platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od prodaje stana nije mogao da pokrije ni prvu ratu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠIRI SE FRONT ZA ODBRANU REKA STARE PLANINE: DEKANI BEOGRADSKIH FAKULTETA SE PRIDRUŽILI BORBI

Agencija je to primetila, te je zahtevala od njega da objasni na koji način je stan plaćen pogotovo imajući u vidu da je Vulin stan kupio samo mesec dana nakon što je postao narodni poslanik. Ministar je tada promenio priču i rekao da su supruga Nataša i on novac pozajmili od njene tetke iz Kanade.

Nakon što je utvrdila da ne postoje dokazi da je Vulin zaista pozajmio novac, Agencija je sastavila izveštaj i poslala ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. U njemu je navela da bi trebalo proveriti upravo nabavku kamera.

Postupak je stajao „u fioci“ skoro dve godine jer je, kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.

Početkom jula prošle godine, nakon što su KRIK i „Insajder“ objavili da postoji postupak protiv Vulina, tužilaštvo ga je brzo okončao. Saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

Službena beleška do koje je došao KRIK pokazuje da tužilaštvo nije pozvalo Vulina na razgovor, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac. Prihvatilo je sve dokaze koje je ranije odbacila Agencija, a spornu nabavku nije ni proveravalo.

Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji. S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen i ovo tužilaštvo je zatvorilo slučaj.

PROČITAJTE JOŠ: LETEĆI PAPCI I SVINJSKE GLAVE

(izvor: krik.rs)

Comments

comments