Društvo

U celom svetu cena nafte pada, u Srbiji – raste!

Beograd – Iako cena nafte u svetu pada, cene goriva u Srbiji su rekordno visoke i, ako se izuzme Hrvatska, najviše su u regionu. Do sada se za nove više cene krivica tražila u ogromnim zahvatanjima države, a sada vozači kažu da je novo poskupljenje posledica nedovoljne konkurencije na srpskom tržištu.

Pre dva meseca vozači u Srbiji su protestovali zbog paprenog goriva, a sada je usledio novi udar, cene su dinar do dinar i po više po litru. Iako se čini da dinar nije mnogo, kad se kupuje više i češće to znatno optereti ionako tanak budžet srpskih građana.

PROČITAJTE JOŠ: POVEĆANJE PLATA U SKUPŠTINI: PREMIJERKA DOBIJA 300 HILJADA, MINISTRI 275!

„Kad poskupi gorivo, poskupljuje i sve drugo i zaista se pitam koliko vozači, a i potrošači mogu da izdrže ovaj cenovni pritisak“, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Prema njegovim rečima, Zakon o konkurenciji se u otadžbini ne poštuje ne samo kad je reč o benzinu nego i drugoj robi:

„Nemoguće da cene budu toliko ujednačene, ali izgleda da svako radi šta hoće jer niko od državnih organa ne reaguje.“

Litar benzina (95 oktana)
zemlja                  cena
Srbija                   1,31
Hrvatska               1,42
Makedonija           1,19
BiH                      1,18
Mađarska             1,26
Rumunija             1,20
Češka                  1,27
Poljska                1,20
(cene su u evrima)

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta AD, pokušava da nađe opravdanje za poskupljenje benzina:

„Svako ko je na tržištu kao na pijaci pokušava što skuplje da proda svoju robu. To je u jednu ruku logično.“

Ono što bode oči jeste da dve različite pumpe u vlasništvu dve različite kompanije, u dva različita sela ili grada, a cene skoro u paru iste.

„Nemoguće je da imate desetine različitih naftnih kompanija, a da svi ili gotovo svi imaju potpuno identične cene, bukvalno u 50 para. Postavlja se pitanje ko koga prati, da li među naftnim kompanijama u Srbiji postoji neka varijanta zvaničnog ili tajnog udruživanja“, ističe Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): GRAĐANI “OSLOBODILI” REKU NA STAROJ PLANINI KOJOJ JE PROMENJEN TOK ZBOG MALE ELEKTRANE!

Opravdanje dobavljača

Samo u Srbiji, navode stručnjaci, moguće je da novo poskupljenje prođe tek tako, bez obzira na to što sirova nafta na svetskom tržištu pojeftinjuje.- Dobavljači koji mi prodaju gorivo verovatno bi na prigovor o skupoći rekli da su ovo što sada isporučuju ono što su nabavili po višim cenama ranije, a da će onda kada dođu na red ove sad, cene po kojima sada nabavljaju, onda biti jeftiniji. Da li će biti tako, to je na dugom štapu – kaže Atanacković.

Stručnjaci kažu da u Srbiji nema dovoljno konkurencije i da je to osnovni problem.

„Kao da se dobavljači i maloprodaja dogovaraju, gledaju jedni od drugih, vide da određene cene prolaze i na osnovu toga formiraju cene“, kaže Atanacković.

U svakom slučaju vozači moraju da plaćaju više ili da toče manje, imaju i alternativu da po jeftinije gorivo odlaze u susedne države, najviše u Republiku Srpsku.

Iz Pokreta potrošača kažu da kada bi vozači na dan-dva zaobišli pumpe, to bi bio jasan signal svima koji kroje cene. Vozači se još sa setom sećaju reči predsednika Aleksandra Vučića da će se nakon okončane blokade puteva sesti i na miru razmotriti situacija oko cene goriva.

Država od onoga što vozači plate uzme više od 50 odsto na ime akciza. Iako je protest davno okončan, iz nadležnih ministarstava nema najave da li će, šta i kada biti urađeno.

PROČITAJTE JOŠ: KLJUČNI SVEDOK U SLUČAJU “VUČIĆ I MALI PROTIV ŽANDARMA” JE ČLAN SNS?!

(izvor: Vesti / N. S. Preradović)

Comments

comments