Društvo

U gradski prevoz samo sa maskom, Komunalna milicija nadležna da interveniše

Putnici će u javnom prevozu, koji u Beogradu počinje da funkcioniše od 8. maja, morati da nose maske i rukavice, rekao je danas gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i pozvao gradjane da se pridržavaju propisanih mera.

On je na konferenciji za novinare rekao da će vozači imati ovlašćenje da zaustave vozilo ako neko od putnika uđe bez zaštite, nakon čega će biti obavešten operativni kontrolni centar sekretarijata za javni prevoz koji će pozvati komunalnu miliciju.

Predviđeno je da komunalna milicija bude raspoređena na odredjenim punktovima tako će brzo doći na lice mesta i intervenisati, dodao je Vasiljević.

On je rekao da će na vratima predviđenim za ulazak putnika biti kontrolor, da proverava da li se pridržavaju ovog zdravstvenog protokola.

Takođe, on je apelovo na gradjane da se pridržavaju predviđenih mera i da pomognu kontrolorima na ulaznim vratima, da ne dozvolile da uđe neko bez maske i dovede ostale u opasnost da budu zaraženi.

Objašnjavajući kako će se koristiti prevoz, on je naveo da su u vozilima obeležena sedišta koja mogu da se koriste i gde će moći da se stoji, a predviđen smanjen broj putnika u odnosu na uobičajene okolnosti.

U vozila će se ulaziti na prednja vrata, jedan po jedan putnik i javni prevoz u početku će koristiti samo zaposleni sa urednim personalizovanim bus plus karticama ili uz nalog poslodavca i jednodnevnu kartu.

U svim evropskim gradovima je ista mera uvedena, i drastično su smanjeni kapaciteti putnika u procentima koji se kreću od 20 do 50, rekao je Vasijević i dodao da će u početku biti u funkciji 1.290 vozila a broj će biti povećan ako se ukaže potreba.

Comments

comments