Društvo

Ubijen Oliver Ivanović

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” upucan je jutros ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. On je podlegao povredama, kaže za portal Kossev njegov advokat Nebojša Vlajić.

Oliver Ivanović ubijen u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Wikipedija

Ranjen je sa četiri metka u grudi i u besvesnom stanju je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici na reanimaciju.

Ivanović je podlegao je povredama, potvrdio je za portal KoSSev njegov advokat Nebojša Vlajić. “Reanimaciju su pokušali i najbolji mitrovički lekari, čak i profesori koji su se iz Beograda zadesili ovde, ali ništa nisu mogli da učine,” rekao je Vlajić.

Severni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Prostor oko sedišta stranke je blokiran.

Po navodima svedoka, Ivanovića je ispred zgrade u kojoj su stranačke prostorije ugledala prolaznica posle čega je ubrzo stigla Hitna pomoć.

Konferencija za medije u bolnici u Kosovskoj Mitrovice zakazana je za 10:30 sati.

Od državnog sekretara za KiM do optuženog za ratne zločine

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić nedaleko od Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio školovanje posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu. Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i na čelu karate kluba “Trepča”.

Bio je državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za KiM i nekadašnji je član Koordinacionog centra za KiM. Radio je u transportnom preduzeću “Trans Kosovo”, fabrici keramičkih pločica “Mozaik” i predstavništvu kompanije “Hepok” iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici, zatim postao zamenik generalnog direktora kompanije “Feronikl” iz Glogovca. Obavljao je dužnost direktora Nacionalne službe za zapošljavanje za teritoriju KiM.

Ivanović se od januara 2014, sa još četvoricom Srba nalazio u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici. Optužnica protiv njega podignuta je novembra iste godine, a suđenje je počelo narednog meseca. Zbog odbijanja njegovog zahteva da se brani sa slobode, avgusta 2015. stupio je u štrajk glađu i nedugo potom je zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Po prvostepenoj presudi bio je osuđen na devetogodišnju robiju. U februaru 2017. ukinuta je prvostepena presuda, naloženo je novo suđenje, a Ivanoviću je određen dvomesečni kućni pritvor.

Prošle godine počeo je ponovljeni sudski proces protiv Ivanovića u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Letos je u Kosovskoj Mitrovici bio zapaljen Ivanovićev automobil. Verovalo se, prema pisanju medija, da je požar bio podmetnut, a slučaj je okarakterisan kao podmetanje požara i izazivanje opšte opasnosti.

Ivanović je tada rekao da nema neprijatelje i da se ne bavi nekazonitim poslovima, ali da ima političke neistomišljenike, te da gradske vlasti, moraju, kako je rekao, da se distanciraju od serije incidenata.

“Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto,” rekao je Ivanović u julu prošle godine.

Na isti dan pre četiri godine ubijen Janićijević

Na današnji dan pre četiri godine ubijen je Dimitrije Janićijević, tadašnji kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na prvim tadašnjim kosovskim lokalnim izborima na Severu. On je takođe kao kandidat za gradonačelnika uhapšen pod optužbama za ratni zločin

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments