Društvo

Uzbinjivač iz Krušika: Afere kao da su ugašene na dugme

Uzbinjivač iz Krušika, Aleksandar Obradović, kaže da mu je nejasno zašto se u medijima više ne govori o aferama iz te fabrike oružja i drugim temama koje su potresle javnost u Srbiji.

„Ostalo mi je malo nejasno kako su odjednom sve afere nestale, kao da su ugašene na dugme. Nema više priče oko Jovanjice, nema više spominjanja dešavanja u namenskoj industriji, pogibije gospođe u Doljevcu, plagijata”, rekao je Obradović za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a prenosi portal Nova ekonomija.

Rekao je da je odlučio da se manje pojavljuje u medijima, jer je sve što ima da kaže o temi Krušik već rekao, dok Više javno tužilaštvo i dalje istražuje njegov slučaj.

Obradović je u razgovoru za CINS, kaže od prijatelja, takođe radnika Krušika, čuo da su formirane interne komisije u fabrici.

„Jedna ispituje da li u toj dokumentaciji ima nekih tehničkih karakteristika na osnovu kojih bi neka strana, koja je dobila ta dokumenta, mogla da napravi ne znam šta, neku bombu, minu, što je jedna notorna glupost i druga koja ispituje ekonomsku stranu, da li su one činjenice koje su se pojavile u javnosti ispravne”, navodi Obradović.

Prema Obradovićevim rečima, u poslednja dva, tri meseca utihnule su i prozivke premijerke i predsednika države, dok je, s druge strane, u javnost isplivalo da je situacija u Krušiku loša.

„Radnicima je počela da kasni plata, sad su mnogi sindikati konačno smogli snage da javno nešto kažu, kakva je situacija. Sve je više onih koji mi prilaze na ulici. Po dvoje, troje ljudi dnevno kada prošetam priđe i, da kažem, čestita”, izjavio je Obradović.

Radnik Krušika Aleksandar Obradović bio je izvor istraživačkim novinarima, koji su objavili dokaze o malverzacijama u toj državnoj fabrici naoružanja.

Dokumenta koja je dostavio Obradović dokazala su, izmađu ostalog, vezu oca Nebojše Stefanovića sa kompanijom GIM, i povlašćenost te kompanije prilikom kupovine naoružanja.

Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine i smešten u kućni pritvor, ali je ubrzo prebačen u zatvor u Beogradu, pod optžbom da je odao službenu tajnu.

Nakon što je u zatvoru proveo oko dve sedmice, 14. oktobra vraćen je u kućni pritvor, koji mu je ukinut 18. decembra. Postupak protiv njega za odavanje službene tajne se i dalje odvija.

 

Comments

comments