Svet

Vanredna sednica Skupštine Kosova, tema: takse Srbiji

Izvor: koSSev

Foto: koSSev

Vanredna sednica Skupštine Kosova je počela, a tema sednice trebala bi da bude rasprava o najavama premijera Kosova Aljbina Kurtija za ukidanje takse od 100 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sednica je zakazana na inicijativu poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK), čiji se lider Ramuš Haradinaj oštro suprotstavlja ideji ukidanja taksi.

Kako prenosi portal KoSSev, sednica je počela sa oko pola sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma. Prisustvuju joj i kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i poslanici Srpske liste.

Podsetimo, Kurti je saopštio prošle nedelje da će 15. marta ukinuti samo takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, a od 1. aprila i na sve proizvode ukoliko Srbija ispuni dva uslova – prestane sa kampanjom “odpriznavanja Kosova” i dozvoli izvoz kosovskih proizvoda u centralnu Srbiju, dok će ukoliko Srbija ne ispoštuje ove uslove od 1. aprila takođe biti uvedena i mera reciprociteta.

Sa druge strane, lider LDK, Isa Mustafa, poručio je u nedelju da takse treba u potpunosti ukinuti “baš kao što to zahtevaju SAD”, te da se nada da će do toga doći na današnjoj sednici kosovske skupštine, zbog čega ga je pohvalio Ričard Grenel da je “mudar vođa”.

Kada je reč o uvođenju mere reciprociteta, Mustafa je dodao da bi ona trebalo da se uvede prema Srbiji, ali u dogovoru sa SAD i EU i ukoliko ona ne obustavi kampanju povlačenja priznanja protiv Kosova i ne otkloni trgovinske i ekonomske barijere.

Kurti je pod dvostrukim pritiskom da ukine, odnosno ne ukine takse. Jedan dolazi sa zapada, pre svega iz SAD-a koje traže potpuno ukidanje, a sa druge strane, sadašnja opozicija Kosova, pre svega AAK i PDK oštro se tome protive.

Takođe, tenzije u vezi sa istim pitanjem su vidljive i na relaciji koalicionih partnera – LVV i LDK, odnosno Kurtija i Mustafe, nakon što im je bezmalo tri meseca trebalo i da sklope koalicioni sporazum.ova usaglasiti sa SAD i EU.

Comments

comments