Društvo

VELIKI PROTEST U PRESTONICI: reke Stare planine se brane i u BEOGRADU!

Problem meštana sela na Staroj planini i Rakite u babušničkoj opštini preseliće se, makar na jedan dan, u glavni grad Srbije. Nakon nekoliko više manjih protesta i centralnog u Pirotu koji je okupio najveći broj aktivista, ljubitelja prirode i reka iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine održaće konferenciju za medije u četvrtak u Beogradu na kojoj će se najaviti veliki protest u prestonici, a govoriće se i aktuelnim dešavanjima sa izgradnjom mini-hidroelektrana na jugoistoku Srbije.

Na konferenciji, koja će se održati u “Kući ljudskih prava i demokratije” u četvrtak od 12 sati, biće reči o pogubnim posledicama gradnje MHE, trenutnim dešavanjima u Rakiti i daljim aktivnostima ORSP, a centralna tema biće najava protesta u Beogradu koji će se održati, kako kažu iz Inicijative, najverovatnije posle Nove godine.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA JE ČOVEK ANE BRNABIĆ!

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da su u toku pripreme za protest.

Priključiće se aktivisti iz Crne Trave, Vlasotinca, sa reke Mlave, a poziv je upućen svim borcima u Srbiji koji hoće da se priključe sveopštoj borbi za očuvanje svojih reka. Ideja je da se organiže zajednički front na svim mestima gde su napadnute reke. O detaljima ćemo upoznati sve na konferenciji – kaže Jovanović (na slici ispod).

Pored Jovanovića, o sudbini planinskih reka govoriće i Aleksandar Panić, Desimir Stojanov i Goran Tokić. Nakon konferencije, ORSP će nastaviti svoje aktivnosti u Rakiti, gde je trenutno epicentar borbe za očuvanje planinskih reka, a o čemu nisu hteli da raspravljaju odbornici na sednici lokalne Skupštine u Babušnici.

U subotu ćemo se opet skupiti u većem broju da pružimo podršku meštanima sela, organizovaćemo akciju čišćenja reke, dok će se u sali održati projekcija filma Tamna senka zelene energije, a biće održan i koncert ambijentalne muzike – dodaje Jovanović.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud poništio je presudu Upravnog suda u Beogradu od aprila ove godine kojom je poništeno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO IZGLEDAJU ČASOVI KADA IH DRŽI ALEKSANDAR MARTINOVIĆ: ČITANJE SLAJDOVA PRED 5 UČENIKA!

Aktivnosti ljubitelja prirode i ekološki svesnih građana povećale su se presudom Upravnog suda kojom je sud “stao na stranu” privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Evropski pokret za vodu pružio je podršku borbi za očuvanje reka Stare planine. Jedan od aktivista Inicijative Aleksandar Panić nakon protesta u selu Topli Dol pored Pirota rekao je da će možda doći vreme da se njihove aktivnosti radikalizuju.

Dekani beogradskih fakulteta uputili su otvoreno pismo ministru ekologije Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću u kome navode da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti vredne vodne resurse u Srbiji.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Dragan Josić je optužio jednog od vođa protesta za gradnju mini-hidrocentrala. Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, “oslobodili” su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji “15 minuta” rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO JE SNS DOŠAO DO ADRESA PENZIONERA KOJIMA ŠALJE PATETIČNA VUČIĆEVA PISMA! ODGOVOR JEDNOG POŠILJAOCA JE SJAJAN!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments