KoronaPolitika

Veselinović: Hitno smanjiti cene goriva i komunalnih usluga i ukinuti parafiskalne namete

Pokret za preokret traži od Vlade Republike Srbije da hitno smanji cene goriva ispod jednog evra po litru, a od lokalnih samouprava da preispitaju i hitno smanje cene komunalnih usluga.

U ceni od 142 dinara za litru dizela država uzima 81 dinara, što je 58 posto, dok su komunalne usluge preopterećene nepotrebnim troškovima i stranačkim kadrovima, navodi se u saopštenju Pokreta za preokret i dodaje da se takođe traži i ukidanje parafiskalnih nameta.

“Cene barela nafte pala je na 13 dolara, a u ceni goriva u Srbiji to se ne vidi i ona je među najvećima u svetu. Osnovni razlog je u fiksnom delu akcize koji je odredila država i to više ne može da opstane. Ovako osiromašeni građani i privreda ne mogu da plaćaju takve cene. Pogotovu poljoprivrednici”, ističe Jano Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

Veselinović dodaje da je hitno potrebno preispitati i cene komunalnih usluga, i ne samo onih koje su vezane za cenu energenata, kao što su cene grejanja, gde ta javna preduzeća ostvaruju ekstra profit na štetu građana.

“U situaciji kada su mnogi građani ostali bez posla ili su im plate smanjene oni ne mogu više da plaćaju preskupe komunalije, koje nemaju nikakve veze sa tržišnim cenama. Ne mogu više da u ceni komunalnih usluga plaćaju naduvane cene energenata, nemar, nameštene tendere i botove. Tome je jednostavno došao kraj”, ističe Veselinović.

Pokret za preokret, usled nadolazeće ekonomske krize, traži preispitivanje i  ukidanje parafiskalnih, neporeskih,  nameta privredi i građanima, kojih je u Srbiji preko 230, a u šta se ubrajaju razne takse, naknade i članarine.

Comments

comments