Društvo

Vesić koji je raskopao pola Beograda, sada poručuje: Neće više raskopavati ulice ko kako stigne!

Vesic,Trg republike Beograd 2907 2019 photo Predrag Mitic

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će se na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada naći Predlog Odluke o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda.

“Došlo je vreme da se prekine praksa da beogradske ulice i trotoare raskopava ko kako stigne, od građevinskih investitora do javnih preduzeća, republičkih i gradskih, a da se pri tom kolovoz i trotoar ne vraćaju u pređašnje stanje”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Odlukom se detaljno uređuje obavljanje poslova koji se odnose na zaštitu opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda, pre svega u slučajevima raskopavanja i zauzeća, hitnih radova, kao i režima saobraćaja u zimskom periodu. Odluka štiti interese građana, njihove bezbednosti, obezbeđuje uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja, propisuje uređenje prostora na kojima se obavljaju radovi i omogućava koordinaciju i kontrolu tokom izvođenja radova na putevima i ulicama na teritoriji grada Beograda, rekao je Goran Vesić.

Odlukom se precizno propisuje šta se podrazumeva pod raskopavanjem i zauzećem opštinskog puta i ulice, ko može da podnese zahtev, kome se isti podnosi, sa tačno navedenim prilozima za dobijanje saglasnosti Upravljača puta (JP „Putevi Beograda”) i dobijanje rešenja Sekretarijata za saobraćaj, prenosi Beoinfo. Detaljno se uređuju obaveze Investitora koje se odnose na obezbeđenje gradilišta i s tim u vezi propisane su i visoke prekršajne kazne.

Vesić je naveo da se uvodi garantni rok za izvedene radove od dve godine i u slučaju da u tom periodu dođe do oštećenja u zoni izvedenih radova popravku oštećenja dužan je da izvrši investitor, odnosno upravljač puta na teret investitora. Investitor je odgovoran za svaku štetu učinjenu trećim licima koja je posledica izvođenja radova i dužan je da snosi sve troškove nastale u vezi sa otklanjanjem oštećenja, dodaje se.

“Poseban problem je što pojedina javna preduzeća zloupotrebljavaju mogućnost izvođenja hitnih radova i tako bez neophodnih saglasnosti vrše i redovne radove”, rekao je Vesić.

Vršenja hitnih radova propisuje se u kojim slučajevima se oni izvode, te da oni ne mogu da traju duže od 24 časa, osim u slučaju prethodnog pribavljanja saglasnosti i rešenja upravljača puta i Sekretarijata za saobraćaj, način njihovog izvođenja, a naročito vraćanje puta i ulice u prvobitno i tehnički ispravno stanje, što se vrši u skladu sa tehničkim uputstvom koje je sastavni deo odluke.

“Prekinuće se sa praksom da grad uloži novac da rekonstruiše ulicu ili trotoare, a da se posle samo nekoliko nedelja sve to raskopa jer se neko preuzeće – setilo – da treba da sprovede – hitne radove”,  poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

 

Comments

comments