Politika

Vesić sada preti i iz šahta!

Junajted grupa (United Group) je danas saopštila da vlast u Srbiji sprovodi kontinuiranu negativnu kampanju protiv kompanije SBB koja je u sastavu te grupe. “I pored činjenice da su vlasnici SBB renomirane međunarodne investicione kompanije BC Partners i KKR koje su među najvećim investitorima u Srbiji, vlast ne bira sredstva u korišćenju svih državnih institucija, od najviših do lokalnih, protiv naše kompanije”, piše u saopštenju. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetimo obišao je u petak dva šahta toplovodne mreže na Novom Beogradu u i optužio SBB da je nelegalno postavio optičke kablove.

Kako je navedeno, poslednji primer organizovanih napada na kompaniju SBB je postupak zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je “kao osvetu za izveštavanje televizije N1 na koje se javno žalio, izneo niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije”.

“Obilazeći beogradske šahtove Vesić je optužio je SBB da je ‘nelegalno’ razvlačila kablove, da ‘besplatno’ koristi gradsku infrastrukturu i da ‘krade’ struju”, navodi se u saopštenju.

Loading…

Junajted grupa je istakla da bi “bilo dobro da sledeći put pre izvođenja sličnih performansa, ovaj gradski činovnik istraži dokumentaciju o regularnim ugovorima SBB-a i javnog komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, jer je obmanjivanje javnosti krivično delo”.

“Bilo bi takođe poželjno i da dokumentaciju u arhivi pročita i direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, jer smo ovom preduzeću skoro deceniju i po omogućavali da koristi naše resurse za kontrolu sistema grejanja”, piše u saopštenju.

Junajted grupa je ukazala da su svi poslovi koje je kompanija SBB radila s preduzećem Beogradske elektrane regulisani pravosnažnim ugovorima.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE SME DA NAM RADI NOVA KOMUNALNA MILICIJA?

“Ugovor s ovim javnim preduzećem je prvo potpisala firma KDS Telefonija, koju smo 2003. kupili i nasledili sva prava i obaveze iz ugovora s beogradskim elektranama. Sličan ugovor o postavljanju infrastrukture potpisale su i firme Telefon kabl i PTT KDS, znači ukupno tri pravna lica, što dodatno potvrđuje da je u interesu preduzeća Beogradske elektrane bilo partnerstvo”, navela je Junajted grupa.

Kako je objašnjeno, da se nisu opredelili za partnersku saradnju s tom kompanijom, alternativa da Beogradske elektrane obezbede moderan sistem monitoringa grejanja bila je izgradnja vlastite optičke infrastrukture, što bi zahtevalo njihova višemilionska ulaganja.

“Realizacijom zajedničkog dogovora, više od 120 kilometara optičkih vlakana upravo je naša kompanija ustupila na korišćenje Beogradskim elektranama, kao i 200 kilometara koaksijalnih kablova s kompletnom opremom za povezivanje podstanica, a takođe smo na svakoj od lokacija obezbedili besplatan internet i redovno održavanje svih ustupljenih resursa”, navedeno je u saopštenju Junajted grupe.

Dodaje se da, zahvaljujući upravo toj kompaniji, Beogradske elektrane 13 godina nadgledaju toplovodni sistem i daljinski očitavaju stanje na mreži i to ne samo preko 60 kilometara optičkih kablova kroz toplovod, već i kroz druge delove, što optičke, što koaksijalne mreže SBB-a, dužine više od 250 kilometara.

“Situacija s kojom se kompanija SBB suočava u Srbiji, u kojoj vlast na sve načine pokušava da nam nanese poslovnu štetu, biće predmet mnogobrojnih odštetnih zahteva. O pritiscima vlasti na našu kompaniju kroz zloupotrebu svih državnih institucija i uz negativnu medijsku propagandu obavestićemo i domaću i svetsku javnost, a zatražiti i međunarodnu arbitražu”, najavljeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je jedinstven primer u Evropi da na kakav tretman nailazi jedan od najvećih investitora u Srbiji, “samo zato što poseduje televizije kojima omogućava slobodnu uredjivačku politiku, jer i u ovom slučaju poštujemo Ustav Republike Srbije i Zakon o slobodi medija”.

PROČITAJTE JOŠ: PETORICA PENZIONERA NA SILU ODVUKLA PENZIONERA KOJI JE KARIKATUROM PROTESTOVAO PROTIV VUČIĆA! 

Vesić: SBB duguje Beogradu tri i po miliona evra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je u petak dva šahta toplovodne mreže na Novom Beogradu u i optužio SBB da je nelegalno postavio optičke kablove, odnosno da je to učinjeno bez saglasnosti Beogradskih elektrana i Grada Beograda. Takođe je naveo i da je isto urađeno u Vodovodu i na stubovima rasvete. Vesić je rekao i da bi SBB morao da plati Beogradu tri i po miliona evra po cenama koje ima RRA.

Krajem juna, kompanija Junajted grupa, koja je vlasnik kablovskog operatera SBB, najavila je da će pokrenuti pravne postupke u Srbiji i Evropskoj uniji kako bi, kako je navedeno, sprečila dalje nanošenje štete kompaniji.

Junajted grupa je tada navela da je neistina da „besplatno“ koriste infrastrukturu za kablove jer imaju legalne ugovore sa Elektrodistribucijom, Toplanama i Telekomom i za to, kako su istakli, plaćaju punu cenu.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI SE MEĐUSOBNO TUKLI NA SRED ULICE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments