Društvo

Svedok u napadu na Borka Stefanovića je ortak Veselinovića i Radojičića?!

Miloš Šaponjić zvani Šapa, Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta optuženi su za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ovog pokreta i jednog policajca u Kruševcu krajem novembra prošle godine. Iako su ranije osuđivani za različita krivična dela, a u ovom slučaju se sumnjiče da su naneli telesne povrede poput “preloma i iščašenja zuba” i potresa mozga, tužilaštvo ih tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Optužnica, do koje je došao Insajder, otkriva i da je tužilaštvo predložilo da se na spisku svedoka nađe i kruševački biznismen Goran Makragić koji je pre nekoliko dana zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ove stranke i policajca u Kruševcu, Viši sud u ovom gradu zakazao je za 16. jul ove godine.

Na optužnici su, kako se navodi, Miloš Šaponjić zvani Šapa, Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta. Sva trojica, kako se vidi u optužnici, žive u Kruševcu, a prethodnih godina osuđivani su za različita krivična dela.

Loading…

Tako je Šaponjić ranije osuđivan za neovlašćeno držanje droge u manjoj količini za sopstvenu upotrebu i neovlašćeno držanje vatrenog oružja zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od šest meseci.

Živković je 2010. osuđen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a iako je tadašnjim zakonom minimalna kazna za ovo delo bila godinu dana zatvora on je osuđen na četiri meseca.

Dve godine kasnije, u novembru 2012, on je opet osuđen za napad na službeno lice javne bezbednosti i to na godinu dana zatvora što je prema tadašnjim propisima bila minimalna predviđena kazna.

Danijel Gmijović takođe ima duži niz krivičnih dela iza sebe. Naime, on je 2009. zbog nasilničnog ponašanja osuđen uslovno, da bi dve godine kasnije zbog krivičnog dela protivpravno lišavanja slobode prvo bio osuđen novčanom kaznom, da bi zatim ova kazna bila zamenjena zatvorom. Kako se vidi u optužnici, u ovom slučaju protiv Gmijovića je optužba zastarela.

PROČITAJTE JOŠ: PETORICA POLICAJACA NA SILU ODVUKLA PENZIONERA KOJI JE SA KARIKATUROM PROTESTOVAO PROTIV VUČIĆA!

On je zatim u oktobru 2012. godine osuđen i za razbojništvo na kaznu zatvora od tri godine koju je, kako se navodi, izdržao.

Već krajem 2014. osuđen je na sedam meseci zatvora i to zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Samo u 2017, Gmijović je osuđen u čak dva postupka i to zbog teške krađe i teške krađe čija vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 450.000 dinara.

Za oba ova dela, kako se vidi iz optužnice, iako ranije osuđivan, Gmijović je osuđen na kućni zatvor.

Potres mozga, prelom i iščašenje zuba…

Podsetimo, ispred ulaza u Mesnu zajednicu “Rasadnik” u Kruševcu 23. novembra napadnut je lider Levice Srbije Borko Stefanović, trojica aktivista ovog pokreta od kojih je jedan maloletan i jedan policajac.

Iako je samo dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak, u optužnici se ne pominje nijedan metalni predmet.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

Tužilaštvo, međutim, u optužnici navodi da je osim lakših telesnih povreda bilo i težih. Tako je tužilac povredu Borka Stefanovića, iako je dovela do potresa mozga, okarakterisao kao lakšu telesnu povredu na gornjoj granici sa teškom telesnom povredom.

Stefanovićevu povredu glave, tužilaštvo je opisalo kao “razderno-nagnječenu ranu u potiljačnom predelu glave”.

Boban Jovanović, član Saveza za Srbiju iz Kruševca tog dana dobio je teške telesne povrede i to prelom i iščašenje zuba u gornjoj i donjoj vilici, ranu na gornjoj usni pri čemu je došlo do “lakšeg potresa mozga”. Ujedno mu je, kako se navodi, od udaraca nagnječena koža na levoj butini kao i oguljena koža na levoj ušnjoj školjci.

Povrede, ali lakše, dobio je i policajac Dejan Palibrk koji se ubrzo našao na licu mesta i povikao: “Prestanite sa tučom, policija”. Napadnut je u trenutku kada je pokušavao da odvoji napadače od učesnika javnog skupa.

“Tom prilikom ga je Miloš Šaponjić zatvorenom šakom udario u predelu glave, iza leve ušne školjke, nanevši mu laku telesnu povredu”, navodi se u optužnici koju je Više javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo 27. marta.

Iako ranije osuđivani, posle manje od mesec dana pušteni iz pritvora

Inače, sva trojica optužnih uhapšena su samo dan nakon napada kada im je i određen pritvor do 30 dana. Međutim, iako su ranije osuđivani, a ministar policije ih je označio kao osobe iz “kriminogene” sredine, oni su 21. decembra pušteni iz pritvora.

Kako je Sud tada obrazložio za Insajder, razlog za to je što su do tada u postupku ispitani svi predloženi svedoci i izvedeni brojni dokazi, ali i to što je od napada prošlo mesec dana, pa je isključen i osnov o uznemirenju javnosti.

Goran Makragić kao svedok?

Tužilac je u optužnici predložio i da se u toku sudskog postupka sasluša i kruševački biznismen Goran Makragić koga je sam Borko Stefanović označio kao organizatora napada na njega. Makragić je, podsetimo, u okviru istražnog postupka već saslušavan, a kako je tada preneo KRIK, on je negirao Stefanovićeve navode da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima rekavši da ih poznaje samo „iz viđenja“.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE SME DA NAM RADI NOVA KOMUNALNA MILICIJA?!

Sam Makragić bio je u poslovnoj vezi sa kosovskim biznismenom Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste za kim je nedavno tužilaštvo u Prištini raspisalo poternicu zbog sumnji u učešće u ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Njih trojica, zajedno sa Ivanom Stamenovićem bili su optuženi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Oni su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima šljunka na Koridoru 10 tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala

U prvom postupku koji je protiv njih vođen pred istim sudom u Pirotu za to delo, u februaru 2017. godine sva četvorica optuženih su oslobođeni. Međutim, nakon toga, Apelacioni sud u Nišu je naložio ponavljanje postupka.

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu sredinom januara ove godine osuđeni su Veselinović, Makragić i Stamenović dok je Milan Radoičić, oslobođen krivične odgovornosti. Konačnu odluku doneo je Apelacioni sud prošle nedelje kada je, kako je potvrđeno KRIK-u, sva četvorica pravosnažno oslobođena.

Da li će Makragić biti saslušan kao svedok u postupku za napad na Stefanovića biće odlučeno tek 16. jula za kada je u Višem sudu u Kruševcu zakazano pripremno ročište koje je, po zakonu, zatvoreno za javnost.

Na tom ročištu, sudija će odlučivati i da li će se usvojiti predlog tužilaštva da se među dokazima nađe i disk sa zadržanim podacima i ostvarenim telefonskim komunikacijama za brojeve telefona u vlasništvu optuženih.

Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru prošle godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama” koji su zatim prerasli u proteste “Jedan od pet miliona”.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI SE MEĐUSOBNO TUKLI NA SRED ULICE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments