Društvo

(VIDEO) KUPOVINA DIPLOME: Novinarka za 17 dana diplomirala u kafani

Novinarka bosansko-hercegovačkog “Žurnala” uspela je da stekne diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za 17 dana.

Novinarka pritom nije prisustvovala ni jednom jedinom času.

Nakon što je 20. decembra prošle godine predala dokumenta, novinarka Azra Omerović “završila” je školu i dobila diplomu sa svedočanstvima za sva četiri razreda 3. januara – sa vrlo dobrim uspehom, prenosi “Indeks”

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. novembra 2016. godine, a da je uspešno završila školovanje 15. novembra 2018. godine. 

Prema svedočanstvima, uspešno je položila anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju i da je odradila i praktičnu nastavu.

Priča počinje novembra prošle godine, kada je redakcija “Žurnala” dobila dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojoj se navodi da se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i da sve ima veze sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza koga stoje biznismeni bliski Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) u BiH.

Dokumenta pokazuju da je novac iz Širokog Brijega korišćen za osnivanje srednjoškolskih i visokoobrazovnih institucija u BiH, a da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navode se, kako prenosi “Indeks” imena posrednika koji su delovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali diplome. Za sarajevski region zadužen je bio Senad Pehlivanović iz Fojnice. 

Omerovićeva je sa njim obavila kratak razgovor telefonom, a prvi put su se sastali u Sarajevu.

Kako joj je rečeno u školi, za prekvalifikaciju je neophodno najmanje godinu dana, međutim, Pehlivanović je to mogao da obezbedi dosta brže, uz cenu od 2.500 konvertibilnih maraka (oko 1.200 evra), namenjenih “direktorima i ostalima”.

Novinarka je na sastanku sa Pehlivanovićem odbila da mu unapred preda novac, te je on rekao da će morati da “traži alternativna rešenja” i da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega.

Na istom sastanku, novinarka je dobila “specijalni broj telefona”, koji je namenjen za dogovore oko diploma. Redakcija “Žurnala” došla je u posed listinga poziva, koji dokazuju da je Pehlivanović sa tog broja isključivo zvao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Pehlivanović je novinarki tada rekao da će najkasnije do 15. januara dobiti diplomu srednje medicinske škole na njeno ime.

Omerovićeva 2. januara u 14.46 časova dobija poruku od Pehlivanovića da je sve gotovo, a primopredaja je zakazana za 3. januar.

On se 3. januara na zakazanom mestu pojavio sa svedočanstvima i diplomom o završenoj Medicinskoj tehničkoj školi iz Sanskog Mosta – overenom, sa vodenim žigom i čitkim potpisima, kao i sa ocenama za predmete koje novinarka nikada nije ni pohađala.

Nakon primopredaje, novinarska ekipa se predstavila Pehlivanoviću, a sve je snimljeno.

“Gospodine Pehlivanoviću, nažalost niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo hteli da pokažemo da se ovo radi i da Tužilaštvo ćuti”, rekao je novinar koji je došao za sto za kojim je Pehlivanović sedeo sa novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehlivanović je samo ćutao, prenosi “Indeks”.

(Izvor: Dnevno.rs)

Comments

comments