DruštvoZabava

(VIDEO) Na današnji dan: napustila nas je kraljica velikog srca

Makedonska pevačica i kraljica romske muzike Esma Redžepova preminula je na današnji dan prošle godine. Danas bi imala 74 godine. Za gotovo šest decenija estradnog staža održala je preko 23.000 koncerata širom sveta, od čega je trećina bila humanitranog karaktera.

Esma Redžepova je rano počela da se bavi muzikom. Sa 10 godina je pobedila na takmičenju koje je organizovao tadašnji “Radio Skopje“. Ona je bila prva Romkinja koja je pevala na romskom jeziku na ovom festivalu. U Gandinagaru, Indija, 1976. godine proglašena je za kraljicu romske muzike, što ju je dodatno motivisalo da radi i stvara.

Esma je peto od šestoro dece Čanije i Ibrahima Redžepova, odrasla je u maloj kući u centru Skoplja. Njen otac Ibrahim je u aprilu 1941. godine u bombardovanju Skoplja izgubio nogu, ali se ipak trudio da zaradi i da na dostojanstven način zbrine svoju porodicu. Bio je čistač cipela i Esma mu je često pomagala i radila dodatne poslove.

“Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu”, rekla je svojevremeno kraljica romske muzike.

Ona je prvi put pred Titom pevala 1961. godine, kada je gost maršalu bio indonezijski predsednik Sukarno, a svojim glasom počastila je i tadašnjeg libijskog lidera Gadafija.
“Da biste bili veliki pevač i da ostavite trag, morate da se profesionalno posvetite pesmi i muzici i morate da se žrtvujete. Ja nisam pobornik da se po svaku cenu dođe do vrha. Ne dopada mi se što se sada mešaju golotinja i lepota. Najvažnije je biti originalan i biti svoj. Meni kao Romkinji je bilo mnogo teško da se dokažem i istaknem, znala sam da moram mnogo da radim, verovala sam u sebe i zato sam uspela”, govorila je Esma.

Važila je za veliku humanistkinju. Mnogo je dece zbrinula, poznato je da je usvojila 47 mališana koji su odrasli i rasli u ansamblu “Teodosievski”. Pomagala je razne fondacije i uvek se rado odazivala na sve humanitarne akcije.

Zanimljivo je da nikad nije rađala, a njen suprug joj nije dozvoljavao da radi bilo šta što bi je udaljilo od pevanja i nastupa. Nikad u životu nije ni kuvala ni čistila jer je tvrdio da para šteti glasnim žicama. To ju je neki put jako ljutilo jer je obožavala da kuva, a on joj to nije odobravao i uvek je imala kućnu pomoćnicu. Decu su odlučili da usvoje jer su najčešće dolazila iz romskih porodica koje su bile socijalni slučajevi.

“Da bismo ih sačuvali od domova ili ulice, Stevo ih je podučavao sviranju raznih instrumenata i danas su svi oni muzičari u nekim orkestrima i pošteno žive i zarađuju”.

Velika želje Esme Redžepove bila je Nobelova nagrada.
“Humanitarne organizacije jugoistične Evrope i Balkana nominovaće me ove godine za Nobelovu nagradu. Po pravilima možete biti predloženi sedam puta, a Majka Tereza je Nobelovu nagradu dobila upravo posle sedme nominacije. Pa, valjda ću i ja! Volela bih da dobijem nagradu, jer bi to bilo veliko priznanje ne samo meni, već i celoj jugoistočnoj Evropi i Balkanu”, rekla je u maju mesecu prošle godine za “Novosti” Esma. Ova želja joj se, nažalost, nije ostvarila.

Kraljica romske pesme želela je da ove godine proslavi 60 godina uspešne karijere i obeleži jubilej. Nažalost, nije dočekala – preminula je u decembru 2016. posle kraće i teške bolesti.

“Ako budem živa i zdrava, održaću koncerte u svim centrima bivše Jugoslavije. Zamislite da se 23.000 puta popnete na binu i siđete. To nije lako, a kamoli da toliko puta pevate. Kao devojčica sam bila vrlo nemirna i buntovna, a sa 11 godina već sam imala solističke koncerte. Vrlo retko pevam u klubovima, uglavnom nastupam u dvoranama i to pred inostranom publikom koja nema veze sa Balkanom. Ove godine pevala sam u Filharmoniji u Minhenu, pred više od 2.000 ljudi, a nedavno sam se vratila iz Amerike, gde sam nastupala u Kenedi centru i Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. Prvi put u karijeri ću ove godine nastupiti u Kini. Bez obzira na to što publika ne razume o čemu pevam, mislim da sam specifična pevačica i da je magija u mom glasu”, rekla je tada Esma.

Esma Redžepova ostaće upamćena kao žena čija su energija, ljubav i glas bili veći od života.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments