Uncategorized

BIZARNO: Bolest koja napada samo muškarce i za koju nema leka

Sindrom postorgazmičke bolesti (POIS) je uglavnom muški, veoma redak, zdravstveni problem.

Odmah ili ubrzo nakon orgazma, počinje niz problema koji nisu povezani sa genitalijama: zbunjenost, nemogućnost govora, čitanja ili koherentnog pisanja, težak bol u mišićima celog tela, težak zamor, svrb očiju, groznica i simptomi slični gripu, koji mogu da potraju i do nedelju dana.

Za to bizarno stanje, prvi put opisano 2002. godine, nije poznat uzrok a nema ni poznatog leka. O bolesti se zna vrlo malo. U članku u časopisu “Sexual Medicine Reviews” izneto je ono što su naučnici do sada saznali o POIS-u.

Vrste i ozbiljnost simptoma variraju među muškarcima, ali uopšteno, čini se da postoje dve vrste POIS-a: primarni i sekundarni. Kod prvog se simptomi pojavljuju kod prve ejakulacije, a sekundarni je onaj koji se kasnije razvija u životu.

Pojavljuju se tokom gotovo svih orgazama koji uključuju ejakulaciju. Iako postoji slaba veza sa preranom ejakulacijom, osnovni mehanizam nastanka bolesti je nepoznat. Činjenica da u medicinskoj literaturi postoji samo 50 opisanih slučajeva ne daje dovoljno detalja onima koji se nadaju pronaći odgovore za najteže slučajeve. Ipak, nekoliko je hipoteza nastalo tokom godina proučavanja.

Najviše pobornika ima ideja o spermatozoidima. Iako još uvek ne postoje konkretni dokazi, neki stručnjaci sugerišu da su pacijenti alergični na svoje seme ili neku komponentu u njemu. Druga teorija tvrdi da se hemikalije oslobođene tokom orgazma otpuštaju u neobično velikim količinama. Na primer, endorfini su dobro poznati hormoni u ljudskom organizmu. Oni su opioidi, i kao i ostali opioidi, inhibiraju bol i proizvode osećaj euforije.

Javljuju se i tokom orgazma, ali kod muškaraca sa POIS-om oni mogu donekle da preplave čitav sistem. To znači da kad se malo smanji nivo endorfina, osoba ulazi u stanje slično apstinencijskoj krizi, na neki način slično osobi koja se odvikava od heroina.

Iako eksperimentalni tretmani počinju da se pojavljuju, za sada, istraživanje koje vodi Medicinski fakultet Univerziteta Tulan, zaključuje da je veliki deo uzroka POIS-a ostaje tajna.

“Dalja istraživanja opravdana su za ispitivanje prevalencije, patofiziologije i lečenja ovog stanja”, ističu istraživači. Oni priznaju, kao i oni koji su otkrili oboljenje, da većina muškaraca koji imaju tu bolest, ne znaju da je POIS stvarna bolest. Kao rezultat toga, uzdržavaju se od traženja stručne pomoći.

(izvor: b92.net)

Comments

comments