Politika

(VIDEO) NIŠ: Komunalna policija ispred Skupštine, građanima ZABRANJENO da uđu na sednicu!

Bez ikakvog obrazloženja, vođama protesta protiv poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” službenici koji rade u Skupštini Niša nisu dozvolili da uđu u salu niškog parlamenta gde odbornici trenutno diskutuju upravo o ustupanju vazdušne luke Republici na upravljanje. Iako su opozicioni odbornici obratili predsedniku Skupštine Radetu Rajkoviću sa zahtevom da oni budu pušteni u salu, predsedavajući to, kako kažu, nije dozvolio.

PROČITAJTE JOŠ: U SUBOTU, U MINUT DO 12: PROTEST ZA ODBRANU BEOGRADSKE ŽELEZNIČKE STANICE!

Zaposleni u službi Skupštine koji nisu dozovolili Mladenu Jovanoviću iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Milošu Boškoviću bivšem narodnom poslaniku, koji predvode Inicijativu “Ne damo niški aerodrom”, kazali su da imaju takvo naređenje, i to usmeno. Međutim, nisu precizirali ko im je naložio da ne puštaju građane u skupštinsku salu, koja bi trebalo da bude “kuća” svih Nišlija u čije se ime tu donose odluke. Pred vratima skupštinske sale bili su čak i komunalni policajci.

Naposletku su pokušali da ih uvedu u salu i odbornici opozicije Srđan Nonić iz Niške inicijative, Miodrag Stanković iz DS i Branislav Jovanović, koji su se sa zahtevom da uvedu građane u salu, obratili i predsendiku Skupštine.

Međutim, Rajković ovo, kako su rekli, nije dozvolio, te su članovi Inicijative ostali pred vratima uprkos tome što su sednice po Zakonu o lokalnoj samoupravi javne, a građanima može biti zabranjeno da prisustvuju samo ukoliko Skupština donese takvu odluku, što se u ovom slučaju nije desilo.

Skupština opštine može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom – piše u članu 35 Zakona.

Odbornik Nonić je kazao da Rajković nije dozvolio vođama Incijative da uđu na skupštinu, upravo pod izgovorom da ona “nije javna”.

S druge strane, sednici je prisustvovao predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, koji je čak i upadao u reč odborniku Momiru Stojanoviću. Iako ni Vasiljević nije član parlamenta, njemu je, iz nekog razloga dozvoljeno da prisustvuje sednici.

Inače, skupština već skoro sat i po vremena raspavlja o aerodromu, gde gradonačelnik i odbornici vlasti pokušavaju da opravdaju poklanjanje preduzeća Republici, bez ikakve nadoknade, dok opozicija pokušava da sačuva ovo gradsko preduzeće.

PROČITAJTE JOŠ: MUP VODE STARLETE I NAVIJAČI, NIJE ČUDO ŠTO NAM ULICE IZGLEDAJU KAO RATNA ZONA!

Oko sat vremena su pred zgradom Skupštine protestovali građani koji ne žele da niški odbornici usvoje odluku da aerodrom više ne bude niški, nakon čega su se Bošković i Jovanović uputili na sednicu. Ipak, oni su i dalje pred vratima skupštinske sale.

Perišić tražio da se zabrani ulaz građanima

Konstatujući da se u sali nalaze ljudi koje su građani izabrali da ih predstavljaju, šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić je tražio da se vođama Inicijative “Ne damo niški aerodrom” ne dozvoli da uđu u skupštinsku salu.

Oni ometaju rad Skupštine. Ne znam šta žele, da li neku anarhiju. Ja tražim od predsedavajućeg da nam omogući nesmetan rad – kazao je Perišić za govornicom.

Politički govor u kojem je pominjao Živkovića, Jeremića i Jankovića, iako mu tu nije mesto, održao je i odbornik SNS Ivan Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ: MALI, ALI BAHATI: PUPS JE VEĆ 10 GODINA UZ SVAKU VLAST I DOBIJA – ŠTA GOD POŽELI!

4 čoveka pokušavaju da uđu i prekinu rad Skupštine, a to su isti oni koji parkiraju kola i koji ne dozvoljavaju da se i ja i vi slobodno krećemo – rekao je Jovanović.

Podsetimo, odmah po odluci Gradskog veća o poklanjanju aerodroma Republici građani su izašli na proteste sa zahtevom da aerodrom ostane niški.

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments