Društvo

(VIDEO) Ovaj čovek je JOŠ PRE 5 GODINA do detalja pogodio šta će se desiti Srbiji

Strani investitori – Aleksandar Vučić toliko često ponavlja te dve reči govoreći kako je sjajno što stranci u Srbiji rade ono za šta Srbi nisu sposobni, da se mnogi s pravom pitaju da li pokušava u to da ubedi nas, ili sebe. Tako je i krajem prošlog meseca tokom posete Istanbulu rekao novinarima da je pričao sa turskim domaćinima o izgradnji stadiona u Srbiji jer “mi nemamo firmu koja to može da izvede”.

“Posebno ne da izgradi nacionalni stadion, jer je to suviše komplikovano”, rekao je Vučić i dodao da će naše firme raditi kao podizvođači, ali da će glavni posao ipak dobiti stranci. Suviše komplikovana je za srpske firme, izgleda, i izgradnja zgrada pa se time bave Arapi, i izgradnja mostova pa to rade Kinezi i sve je to toliko komplikovano da se postavlja pitanje – jesu li Srbi sposobni za bilo šta?

PROČITAJTE JOŠ: “POSLANICI PRIMAJU 300 MILIONA, A IGNORIŠU GRAĐANE”: IGOR JURIĆ NASTAVLJA SVOJU BORBU

Ili je baš jedino rešenje koje imamo da vučemo za rukav te famozne strane investitore? To je pitanje na koje je sad već tako daleke 2013, kada je na RTS-u još i mogla da se čuje druga strana, u emisiji “OKO” fenomenalno odgovorio poslovni konsultant Nebojša Katić. On je za nekih 40 sekundi dosta slikovito uspeo da objasni najveći apsurd u Srbiji i da nas podseti da možda ipak nismo toliko nesposobni koliko neko pokušava da nas ubedi.

“Ne bi bilo loše da se setimo, i možda će to mlađim gledaocima doći kao šok, da sve što oko sebe vide je izgrađeno kada nismo ni znali za termine ‘strateški investitori’. Vidite, mi nismo znali za taj termin kada smo gradili termoelektranu u Obrenovcu. Nismo znali za taj termin kad smo pravili Đerdap. Nismo znali za taj termin kad smo pravili elektrane na Kosovu. Nismo znali za to kada smo pravili petlju. Nismo znali za to kad smo pravili Gazelu. Odjednom sada mi saznajemo da mi zapravo nšta ne znamo i da, ako stranaca nema, mi smo potpuno nemoćni… Dakle, mi smo odjedanput zaboravili sve što smo nekada znali”, rekao je Katić.

Snimak ovog Katićevog objašnjenja je ovih dana postao jako viralan i to baš u sklopu sa najnovijim vapajima predsednika Vučića za pomoć stranaca, ali ono što je iz viralnog snimka izostavljeno jeste ostatak njegovih reči koje bi takođe trebalo da zapamtimo svaki put kad nam predsednik kaže kako su strani investitori jedini spas za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTARSTVO KULTURE DALO 2 MILIONA “HEPIJU”, UZ OBRAZLOŽENJE DA ĆE TAKO BITI RIJALITIJA NA PROGRAMU!

“Stranci vam neće razvijati zemlju, to nije njihov posao. Oni će doći ovde, napraviće pogon koji će trajati koliko im to bude odgovaralo, izvlačiće profit na poznate načine, od kojih je većina legalna jer je ova država takav sistem napravila, ostaviće vam radnike koji će živeti sa platom od 150 ili 200 evra i zatim će na bilo kakav pokušaj da kažete ‘pa dobro, dajte im bar 250 evra’ oni reći ‘a, ne, ne, znate, u Nigeriji ima neko ko hoće da radi i za 120′”.

Pet godina kasnije, naša zemlja širom raširenih ruku dočekuje strance da bi nam dali platu 200 evra, dok mladi Srbi odlaze u isto to inostranstvo baš da ne bi do kraja života morali da rade za 200 evra. Apsurd? Ma kakvi – Srbija.

PROČITAJTE JOŠ: VULINOVA NOVA ZLOUPOTREBA VOJSKE KOŠTAĆE VIŠE OD 100 MILIONA DINARA!

(izvor: noizz.rs / Ljubica Krstić)

Comments

comments